Followers

Thursday, May 20, 2010

BiBiK Oh BiBik

Gi kirja pg td dengar la topic kat HOT Fm pasal bibik...hehheheh mcm2 hal ek..tp aku heran gomen kita mcm lembut sgt ngan permintaan gomen indon tu dorng nak tu bagi nak ni bagi...nanti klu yg gaji RM 800 tu lulus jawapnya isteri2 yg bekerja pakat la kita ramai2 benti kije jd suri umah blk n suh laki2 kita bayar rm800 kat kita..ok per kan..tak yah harap orng gaji dah, anak selamat, laki selamt, harta selamat

cerita pasal bibik ni aku pun ada jugak pengalaman pasal dorng nih..tp tak sempat nak tepon HOT fm nak citer (no pon aku tak tau camner nak tepon) dulu2 first time amik bibik aku dapt yg montel ala2 ikan dugung..dah la tu dah 5 taun duk kat malaysia ni..tp slang enggak buleh tu ada lagik..puas aku suh dia ckp "tak boleh" sbb takut anak aku terikut tapi enggak boleh jugakkkkkkkkkk...tu ok la lagi yg tak tahan bab tipu2 nih..(aku mmg anti ngan penipu) sekali aku beli sosej satu pek 2 ari abis bila aku tanya "bik sapa mkn ni" dijawapnya "ice yg mkn" (ice anak aku masa tu umur setaun lebey jer) hahahhahahha nak tipu logik la skit sosej 1/2 dozen tu si ice yg makan abis dlm masa 2 ari..dah dasar dugung mmg la dugung...klu telur lak aku asik beli telur je kirja nya macam dah bela jin kat umah tu..sepapan telor aku beli tak sampai seminggu dah licin, sepapan tu kan ada dllm 30 biji..mak aikhhh jin afrit mn la mkn telur kat umah aku ni ek..kuku bibik ni plak panjang sgt dia tak potong bila suh potong 'ok, ok' nanti potong..aku tak nak la nanti dia suap anak aku dgn taik2 n sisa dlm kuku dia tu masuk sekali dlm perut anak aku nanti tersalah mak plak..haru haru..time semayang bila tanya dah semayang lum ,,mesti jawapnya "saya datang bulan buk" ish muskil2 aku sebulan datng bulan..tak kurus lak dia ek darah ilang sebulan...pernah aku tgk botol anak aku kaler merah ..rupanya dia tak basuh botol tu tp trus letak air panas (botol tu buat minum ribena) dah kantoi ada sisa ribena dlm tu tp ttp x nak mengaku..sepit rambut aku, sikat aku selamba dia ley pakai..siap sikat amik letak dlm bilik dia..bila tanya nampak tak sikat "tak nampak buk" padahal aku dah tau sikat tu ada dlm bilik dia..pernah cik abg skodeng dia dr belah dapur..(balik kirja benti lakang umah n skodeng dr dapur) bestnya dia duk berbaring cam dugung kat atas sofa sambil layan Astro aruna..mak aikhhhhhhhh...syiling2 aku yg merata tu pun ada gak yg ilang...pas tu minah ni suka ubah barang 2 dlm umah aku ikut citarasa took nenek dia jer..hangin betul aku.....
lepas bg bbrpa kali amaran dia camgitu gak maka aku n cik abg senyap2 g kat ajen mintak tukar..hehehhehehhe alhamdullilah yg ganti dugung ni bertanggung jawap n jujur orng nya..semayang tak miss n umah aku sejuk dgn bacaan ayat2 suci alquran setiap kali dia pas semayang..harapnya yg ni tak akan buat hal la..klu tak aku benti kirja je la jg sendirik anak2 aku...itu la yg aku impikan tgk dorng membesar depan mata..antar dorng g sekolah..wah bestnyaaaaaa...nak jd suriumah la plak rasanya...

4 comments:

lovelylady said...

dh ade pengalaman 3 org maid..fenin, fenin..yg first blagak cam org muda, asik pkai sluar pendek je & cite2 blue je slalu..last2 mgkin sbb slalu monitor kot, time tu akak x kje so dia tensen ckp nk blk last2 hampeh x dtg2 blk, siap b4 blk dikebasnye duit dkt ribu raban le jugak..
yg ke2: ok tp asik sakit2 je..cian akak nengok dia cengkung, time wat fomema check-up rupanya ade HepB..adeh bahaya tu, trus akak antor blk..
yg ke-3..mula2 ok, bile dh lama2 mulala buat prangai, gaji x cukup le, pndai curi2 bli hp dah..sjak tu mmg x aman lg le..last2 akak antor blk gak
finally, ank2 pn dh besor2 maleh nk guna bibik, antor je pegi nursery, senang..ati pn x sakit tp penatnye, ujung mggu akak le jadi bibik..ahaksss..tp x pe asal hati senang!

kesimpulannye: maid ni jgn dibagi muka & dilayan sgt..gomen ni lembut sgt..jgn dok kesah le kalo diorg nk bekukan ke ape pengambilan pembantu umah, antor je kt nursery yg ok2 tak pun nti akak nk buka nursery, insyaAllah, antor je kt akak, senang (promo nih)..hehehe..pd ibu2 yg bkerja tu, mmg le penat nk wat kje umah lg..tp cuba fikir keburukkan & kebaikkan adenye maid ni..pd akak le, yg buruk nye lg bnyk dari baiknye..tp ni cuma pndangan akak le..

akuvision said...

alhamdulillah dapat yang ok

mama-syira said...

Salam Rozi.
aku tengah mencari bibik ni. bleh tolong rekemen? aku nak bersalin bulan jun. dalam bulan lapan dah keje. huhuh..

dyea irdina said...

mcm2 hal...semua bergantung pada nasib....

There was an error in this gadget