Followers

Wednesday, November 30, 2011

wordless wednesday yg pot pet pok pet

salam 

ari ni wordless wednesday..tp aku tak kira aku nak cerita ceritu jugak..sbb lama tak hapdatekan...

mula2 nak citer aku keciwa...keciwa sngt....bukan sbb masalah bergaduh ngan laki sbb laki tak nak belikan perabot baru yer...hehhe tp sbb mlm td cerita CINTA ELYSA tak kuo gara2 ada siaran langsung lain...perghh dr petang aku tunggu tau..tup2 tak de...

lepas tu cerita basi plak aku nak hapdate kat sini...cerita masa convo hero sulung aku...bukan konvo unibersity pon tp pra sekolah..hahhahha...taun ni hero aku naik pentas sbb dapat no 1. tak tersangka sgt..lepas tu airmata rasa nak keluar tgk dia naik pentas..tu baru dia kat tadika klu dia kat unibesity mau aku tergolek meraung depan pentas..huhuhu
sesungguhnya itu la perasaan seorng ibu yer bila tgk kejayaan anaknya...

 heheh interprame sket...lates pic..anak dara saya
 enterprame lagi..heheh ni kek besday mak budak pada 7/11...hehehhe gila glamer ke hapa nih?
 hero sulung sy muhammad amrul adam...muka time ni sebijik cam bapak dia..huhuhu
 ni lagi muka bapak dia..huhuhu insyaallah besar nanti nak jd doktor..
 untung budak zaman sekarang ek..tadika pun majlis grand cam unibesity
 tahniah amrul adam...taun depan no 1 lg ye..leh ambil adiah lagi..leh buat mama n papa bangga lagi
 enterprame lg....amik aura orng no 1 skitttt
 oh lihat la dunia!!!!!
 oinjam je ni....sian lak dia nanti kata orng tak amik pic dia
ini la dia tunjang kepada kejayaan hero sy..tq so much..cikgu cikgu tadika tunas inovasi.....jasamu tak ku lupa..pree pree meh lunch kat umah...hehehhehe bodek la tu



hapdate seterusnya..hehheheh nanti sambung la banyak kerja nak setle ni...customer pun dah masuk kedai....hehehhe kedai...lupa nak cerita ceriti aku dah buka kedai borong on9...borong kids appearel..JOM BORONG namanya...korng rasa nak memborong meh la..ce wah pomot nampak....hehhe alhamdullilah rezeki drnya...

Tuesday, November 8, 2011

ROTI CANAI MADU 3

ingat manusia ke leh bermadu dan kena madu? roti canai pon ada la...tak caya leh la berkunjung ke rumah mak aku kat kg bukit tunggal kuala terengganu ni...

hahahha alkisah nya roti canai madu 3 ni adalah kedai roti canai depan umah mak aku..dia punya roti canai n karinya perghhh mabeles giler...karinya pakai ikan yer..n rasanya mmg buat aku leh mkn sampai 3 bijik..hahhaha...

bekpest pagi aku n adik2 serta anak buah duk kat kedai tu mkn rotinya...dinner pon sama..agak2 bajet orng kedai tu muak tgk muka kitaorng maka kitaorng tapau mkn kat umah aje...dgn ertikata lain hampir dua minggu kat umah mak aku ni almost everyday aku mkn roti canai madu 3 ni...
(gamba pinjam ngan pakcik goggle jew)
kenapa madu 3?

sbb tuan kedai a.k.a tukang tebar roti tu berbini 3..hahahha klass ko...korang ada bini 3? tak de kan tp brader ni sampai 3 bini dia...dua duk kat kedai tolng dia menega sorng lagi cikgu...

so sesapa nak try rasa roti canai madu 3 ni leh la google map ke umah aku yer...kedai tu betul2 depan umah...hehhehe...

Saturday, November 5, 2011

Seminggu sudah di TERENGGANU

Salam sehari sebelum Aidiladha....


dah bekpest belom u oll...ari ni mak aku masak ni...hehehhe duk kat kg manja2 la skit nak mak je masak..

 ekseli aku dah seminggu kat kg...meninggalkan cik soami aku sorng 2 diperbatasan sana berjuang demi menjaga negeri johor dr dilanggar todak...dulu2 todak dah langgar singapura n skrng klu g dekat Danga Bay kat laut tu tgk penuh ikan todak je jd maybe ada kemungkinan kot johor akan dilanggar todak...mak oiiii apa kehalnya aku citer pasal ikn todak ek...n sejak bila laki aku jd askar nih...

ni la aksi2 orng keletihan tido ye...siang ari dyea tak dapat tido lama2 sbb askar2 ramai sgt buat bising kat umah mak aku ni so mlm bila dah tak de orng buat bising tgk la anak dara ni tido camner

 bilik Cik Su dah jd macam bilik orng baru sudah bergaduh pas tu mati kena bunuh...hahhahah ganasnya ayat..tp mmg tak berupa bilik dah kena lenjang ngan hero2 power rangers ni semua
 ni baru separuh dr anak buah yg ada yer..tp yg ni saja dah buat dyea tak lena tido siang..tau je la umh kampung lantai kayu, sekali berlari bunyinya mak oii..
 blk kg kali ni jugak tiba2 pintu ati aku diketuk2 unt beli kain unt buat langsir raya krismas (dah raya kita dah abis kan) almaklum la kat kg ni ada tukang jahit yg aku leh nego2 kaw kaw punya...hahhaha 

bosan tunggu aku pilih kasih kain langsuir langsir..dorng dera sidyea ni..ciannnyaa
 teng!teng!teng! cantik tak langsuir langsir baru aku..huhuhu ni contoh je..kain yg aku beli warna maroon n kuning..(mood tak sabar tunggu langsir aku siap)
 ni plak to mi adiahkan adam benda alh ni..tak tau la nk clasifikasikan ni keter ke beskal..huhuhu adm peksa dpt no 1 so dpt la ni sebijik...proud of you son..
 ini pulak adalah apam dot dot yg tidak di dot dot kan..derhaka pada rupa..tak kuasa aku nak buat kecik2..buang masa aku yg tak pernah cukup masa ni..kihkihkih

puteri sy Nur Dyea Irdina..nakal la muka bila pakai tudung cengini..but i likeeeeeeeeeeeeeee
nampak sgt ent3 aku cam rojak arini kan..hahahha campur semua citer..tp ni je yg aku leh buat unt jimat masa..lg pun tenet slow ni...busang ooooooo....P14G aku tak der line kat sini so kena pinjam beruk orng..heheheh

Wednesday, October 26, 2011

hari ini hari rayer...rayer sajer komer..

Salam Deepavali...

pepagi lg aku dah bangun..bukan unt persiapan makan dipagi raya yer...tp mmg dah aku bgn pagi..kuikuikuikui

apa aktiviti ari ni?

aku tak de pe cuma melanggut depan lappy je aktiviti aku...nak g jenjalan dah tak lalu dah..abis2 time balik letih je dapat..huhuhuh boley ke camtu?

ok la ari ni tak moo bebel2..ish tp sblm menamatkan seisi bebelan lupa nak cakap yg jiran sampah aku tu dah buat pagar cantik giler...tp dont worry mentality dia tetap cam sampah sbb dia siap dah permenantly tutup tong sampah kat pagar dia unt bg pagar dia cantik...dan hasilnya bila dia blk ke istana hinggap dia tu anjing pun berjoget2 dilua umah nya berpesta sampah...

dah dah la yer saja dapat dosa pagi ni...huhuhuhuh...

ni nak citer yg sebetulnya..aku dah berjaya......aku dah suksess.....

ala bukan berjaya apa pon berjaya buat laksam ni je ha
sebelum ni aku ada cuba tp tak menjadi laksam nya...aku cari resepi lagi n try...jadi la plak..kesimpulannya yg aku dapat resepi tiada masalah tp teknik mengukus tu kena betul

bg yg baru nak lajar cam aku klu nak buat laksam masa mengukus api kena kuat sbb bila api kuat baru wap air banyak dan membantu kejadian laksam dgn jayanya...aku siap buat ekperiman lg try api kecik mmg tak jd...so ingt yer..api kena besar...huhuhhu baru leh makan laksam buatan sendiri sungguh sedap..lagi sedap dr yg kedai punya kata cik soamiku...hehehehe perasan tahap diva gitu jadinya...

Tuesday, October 25, 2011

sungguh letih..

Salam

dah lama tak berblog...kekangan masa dan keadaan yg membuatkan blog ni terpaksa ditinggalkan sekejap tanpa hupdate2 terbaru...

ari ni baru buka blog ni dan jari2 mula mengeluarkan aura berasap2...dan hasilnya terketuk la keyboard unt menulis patah2 kata ini..huhuhu

sejak melahirkan Nurdyea irdina...cam tak cukup tgn pulak aku sekarang ni...ye la selain dyea yg perlukan perhatian penuh...lagi 2 hero nak kena pantau jugak..kan jeles pulak nanti...hehehe

malahan keadaan cuaca yg tak menentu sekarang membuatkan anak2 aku ni lepas deman batuk pulak pas tu selsema lagi..baik sorng jangkit kat sorng lg n pas tu jangkit lagi...seminggu dua nanti perkara camni berulang lagi...dan sekarang dyea n ice tgh deman lagi (adam dah lepas) ...ya Allah mmg kali ni aku rasa penatnya..sbb benda yg sama berterusan..tido tak cukup rehat tak cukup malah makan pun dah kurang selera sekarang ni...huhuhuhu...agak2 keadaan cuaca tak menentu skrng ni akan normal balik tak ek...

aku rasa bukan aku je alami masalah ni maybe ramai lg ibu2 diluar sana hadapi masalah sama cam aku kan...so buat ibu2 diluar sana...kita pakat sabooooooooooooo je la...meh kita tgk uper orng selsema ni...




gambar ni aku snap kul 4 pagi...dyea bgn meragam tak selesa...so tak tau nak buat apa aku snap la pic..heheh sompat lg mama ko ni yer dyea....

Friday, September 30, 2011

the best words....

yes....


itulah perkataan terindah...


sila baca pesanan SMS dibawah ye


isteri:   tq abg sbb jd MR MAMA masa syng deman itu ari..
suami: SYNG DAH LAMA JG ABG..ABG NI BARU JAGA SYNG N ANAK2..its ok untk jd MR MAMA            sekala sekali...


best kan kan kan.....

Monday, September 5, 2011

KERANA DYEA

Kerana Dyea...

ari ni 1st time nak suapkan dyea makan..so dgn semangat wajanya aku pergi beli blander baru..hajat dihati nak beli hand blander sbbt tgk mat saleh dlm tivi snng je pakai menatang tu unt buat puri/bubur..tp bila tgk budget maka ini je yg aku mampu..
 pensonic BomB Shell

ok per...mmg mudah take 10 minit je dah siap bubur dyea..
ni hasilnya...nasi, kentang,brokoli rebus dulu campur susu dan blend

klu dulu2 mmg bercinta la aku nak buat bubur sbb nak kena masak dalam 1/2-1jam pas tu nak kena lecek lagi..mmg makan masa sgt..

dah la blender ni ada bekas kecik2 yg ada penutup..senang kijer pas blend yg balence2 tutup je n simpan dlm peti ice..

ni la rupa orng yg perssst time mkn bubur...esok taruk carrot plak..pas ni buat puri buah sendiri la unt dyea tak yah beli yg gerber punya...jimat2

bertambah lama bertambah snang buat kerja umah...teknologi mmg memudahkan idup..i likeeeeee

Wednesday, August 24, 2011

WORDLESS WEDNESDAY

Orng lain dah berkurun start aku baru je nak mula..hahahha,,mmg adik beradik ngan siput ke apa...k bermula dr pic ni....aku war warkan my wordless wednesday...


Tuesday, August 23, 2011

Akhirnya...

Akhirnya baju kurung yg aku tempah siap...................

tp aku tak pasti nak pakai ke tak baju tu...

sblm ni aku mmg x pnah tmph bj sbb aku mls nk beli kain...bawak g tailor..nak ukur sana ukur sini..

ia...kain yg aku buat baju ni kain tok cik...dia x sempat buat baju ..so ms aku mengemas bilik dia jumpa kain ni..n aku ambik dan buat bj unt aku...
tgk bj yg dah siap ni pun buat aku sedih..camner nak pakai ek..maybe aku perlukan sedikit masa lagi kot..

Dyea irdina:-ari ni ari ke 40 tok cik bersemadi n ari ni jgk bj tu siap..

Monday, August 22, 2011

KONONnya

kononnya nak bersiaran setaip hari dr 1st ramadhan...huhuhu lastnya sampai 9 ramadhan je trus jeng koil (ayat terengganu nih)...
tp tak pe la mmg aku bz pon ...bukan saja2 buat bizi tau...
ari ni dah 22 ramadhan..kue raya korngk dah buat ke...?
aku dah siap 2 jenis..cukup la tu..nanti blk kg aku kutip kat umah mak maka bertambah la koleksi kue raya aku...sungguh pandaikan...
raya taun ni rasa kurang semangatnya.....tp dlm tak bersemangat langsir dah kasi turun n basuh..tunggu nak gantung balik je..dapur lak berkilat boleh buat cermin aku n cik soami kerjakan..bukannya apa senang skit bila umah dah siap nanti sekembalinya dr kampung dah tak payah kemas2 dah sbb semua dah ready...
esok 23 ramadhan hari ke 40 tok chik kembali  kepadanya...jom sama sama la kita sedekahkan alfatihah yer...
ari ni Dyea p kinik..naik 600gm je.tap tak pe la janji dia sihat n ceria...td kena suntik arapnya dia tak demam.
pelagi nak update ek....k la baru lepas buka poser ni nak legakan perut dulu sblm solat...korang dah ke?

Tuesday, August 9, 2011

9 Ramadhan

Salam hari ke 9 Ramadhan

Hari ni terlalu banyak task yg dirancang...

bermula lepas amik dr dr sekolah..maka aku kena gigih siapkan semua task yg aku dah list mlm td...

sambutan hari jadi ank teruna aku akn diadakan jam 9 mlm ni..kat teratak aku ni...heheh jemput!jemput! la yer....

Semalam si Dyea dah boleh meniarap...hehehehe 2 bln setenggah dah boleh meniarap dah...suka ati aku tgk..

Si Adam dah tuntut kek dia ngan aku...tp sian dia sbb aku tak boleh but kek bergambar ultraman unt dia..ye la bila dah ada bb cam ni la..banyak benda x leh buat...tp aku dah explain kat dia besday keknya akan dibeli kat kedai n dia yg akan buat pilihan mn yg dia nak...suka la tu...

SELAMAT HARI LAHIR MUHAMMAD AMRUL ADAM B. MOHD TARMIZI..SEMOGA JD ANK YG SOLEH DAN SEMOGA ANK MAMA SENTIASA DIBERKATI HIDUPNYA....AMIN

8 Ramadhan

Salam Ramadhan ke 8

Hari yg mendung....tp best poser dlm cuaca yg mendung kan...

ari ni niat dihati nak buat bubur lambuk unt dibahagi-bahagi kat jiran2 aku ni...pergh 5 biji kedai aku pergi cari daun2 unt letak dlm tu yg ada cuma daun cekur manis je..tp no hal la aku jln je....sik baik sedap jugak..hehheheh

esok besday si Adam hero sulung aku...klu ikut request dia nak sambut kat McD..tp poket aku tak tebal...so terpaksa la pk alternatif lain...
bukan manjakan anak dgn meyambut besday dia camni..tp kesian plak dia dah la bulan poser pastu aku mmg tak adanya nak buat party besday tuk dia selama ni..pernah buat sekali je masa dia umur setahun..tp masa tu dia tau apa kan...
so unt besday dia yg ke -5 taun ni aku akan cuba usahakan sesuatu...insyaallah.

Sunday, August 7, 2011

7 Ramadhan

Salam hari ke7 Ramadhan

kejap je kan dah seminggu kita puasa...

zaman sekarng ni masa berlalu kejap je..klu dlu suri umah ari2 merasakan lambat masa berlalu..tp suriumah skrng rasa masa cpt belalu

salah satu sbb nya ada internet ni..boleh ber fb berblog dan mcm2 ber lagi la...sesambil masak menyapu mewngemas smpat cating2 lagi..hukhukhuk jdnya satu ari rasa capat je berlalu..

minggu depan dah leh menyibukkan diri buat kue raya lak..tp tahun ni tak buat kue raya kot sbb dyea tu tak leh tinggal lama2 nanti merenggek je...kebiasaan tiap thun mesti aku buat sendiri tp taun ni tak berasap la oben..hehhehe kutip je la kue kat kg tu bawak balik kat sini..huhuhu sungguh ekonomik.


Saturday, August 6, 2011

6 Ramadhan

Salam 6 Ramadhan

Pagi td lepas sahur dgr orng 'torahim' (korank panggil apa aku tak pasti, bacaan sebelum azan subuh..) kat masjid umah aku ni rasa sayu la plak..trus ingt kampung halaman..hukhukhuk

ingat pas subuh nak sambung tido tp aku berniat nak abiskan bacaan aku yg dah sebulan tak abis-abis..."Bohong Di Dunia" tu la tajuk buku dr Proff Hamka yg aku baca tak abis2 walaupun nipis je buku tu 108 muka surat tp sbb kan benda ilmiah maka lambat le nak abis..acu bagi novel..600 mukasurat dlm masa 2 aris mesti abis khatam bagai..heheheh..

ari ni buka plastik buku baru plak..tapi tak pasti lagi nak baca 'wanita wanita penghuni neraka' or 'asuhan zuriat' beli dah sebulan tp tak terbaca lagi...pelan2 kayuh la yer..

ari ni pepagi aku dah online sbb ada bbrp perkara dlm kepala yg nak diberes kan..sbb tu leh buat entry pepagi..ari ni insyaallah nak masak nasi minyak n puding pelangi unt buka poser...mak aikh pepagi br pas sahur dah ada menu berbuka...apadaaaaaaaaaaaaa.

ari ni jugak teringgat dah setahun rupernya aku jd suriumah tegar..hahaha dah setahun aku tinggalkan alam pejabat, dah setaun cik soami totally jd bos..Alhamdullilah aku bahagia n tenang..syukur

Friday, August 5, 2011

5 Ramadhan

Salam RAmadhan yg ke 5

setelah 2 ari ujan kat sini tiba2 ari ni panas lak

kena lak ari ni g kedai beli baju..balik je trus poning kepala

tertido bangun2 dah kul 6..ya Allah kesiannya laki aku sbb aku tak sempat masak unt bekal dia berbuka kat tempat kerja...i'm sorry yer cik soamiku..

berbuka td plak berkongsi nasi ayam ngan 2 hero aku..lastnya aku dpt mkn 3 suap je..tp tak pe la janji dorng berselera mkn...lepas magrib td aku pergi tapau nasi goreng plak..heheheheh..alhamdullilah

Thursday, August 4, 2011

4 Ramadhan

Salam hari ke 4 ramadhan...

hari kamis..kejap je ek dah 4 ari...ekseli aku baju raya, kasut raya, apa yg berkenaan ngan raya semua tak siapkan lagi ni..

taun ni teramat la rasa tak semangat nak beraya...

kebiasaan tahun2 lepas sebelum puasa aku dah setlekan semua  kecuali biskut raya je buat 2 minggu sblm raya

maybe aku tak buat baju raya taun ni sbb bila dibelek belek dlm almari aku tu banyak lg bj kurung yg baru2 al maklum la aku ni jenis pakai bj kurung time raya n g kenduri je..hehee kantoi...

so ingtnya taun ni nak pakai mn yg ada je la..konsep kitaorng taun ni match n matching...yg anak2 je cr baju sepasang dua..mak bapak pakai je la apa yg ada dlm lemari tu.

puasa 4 ari aku dah cerita persiapan raya ek...hahhaha

Wednesday, August 3, 2011

3 ramadhan

salam hari ke 3 ramadhan

sahur aku cuma minum air nestum and air coffee 3in 1 je cicah ngan biskut...baru 3 ari dah tak semangat nak sahur..maybe sbb sorng2 kot..tu pun aku bgn minum jgk sbb tinggatkan si dyea yg menyusu badan..klu tak agaknya tah kemana sahur aku..

menu ari ni dah ada dlm kepala..disebabkan ada hero tak puasa kat umah dua orng maka aku kena buat menu yg sekali masak je unt dorng mkn lunch n aku buat buka poser..jimat masa aku skit..hehehhe

malam td lepas magrib sempat baca yassin dan harapnya mlm ni dan malam2 seterusnya aktiviti ini diteruskan..oleh kerana nak p semayang terawih mmg tak boleh pergi sbb ada anak kecik..tu je amalan yg aku mampu buat...

cik soami lagi 3 malam kerja malam so still berbuka sorank2 la jawapnya..so buat korng yg boleh berbuka beramai2 or bersama hubby or adik beradik bersyukur lah kalian...

semoga ramadhan ini akan menyemaikan sifat sabar n redha dlm diri aku melebihi sebelum ini..amin.

Tuesday, August 2, 2011

2 ramadan

Salam 2 ramadan

Pg ni sesudah sahur aku siapkan kerjaumah semntara mnunggu subuh lepas tu aku belasah tdo sampai kul 10.30 pg.ni semua gara2 mlm td aku tido kul tiga pg sbb sot sgt bc novel.cucur bawang n kopi o tu la tajuknovel tu.best sesangat ampai aku tak nk berenti bc.

Ni dah msk tghri sbg penjawat awam tetap yg btugas sbg chef maka kn la pk menu buka poser ini ari..yey dah ada idea..ari ni grg syr kubis pas tu masak merah ikn tongkol..kue lak rasa nk mk onde2 tp tpng pulut tader, gula melaka tak de, kelapa pun tade.. so berangan je la..maybe esok2 labuat kot

Ni la citer 2 ramadhan aku. Esok 3 ramadhan apa citernya plak ek

Dyea irdina:-cuba menulis dr 1-30 ramadhan unt tahun ni..

Monday, August 1, 2011

pertama ramadhan ini

Salam satu ramadhan unt semua

semoga puasa anda mendapat markah yg sepatutnya...

bukan senang tau nak dapat top markah bila poser...sbb puasa bukan hanya unt menahan lapar dan dahaga tp banyak benda nak kena tahan tau...

petang semalam aku rasa syahdu,,,sayu dan kosong...satu perasaan yg teramat lain dgn hari2 biasa..maybe ingatan ke kampung kot..ingt betapa seronoknya suasana puasa kat kg..

hari ni jam 3 aku dah masuk dapur...masak sekawah puding roti laici unt dibahagi bahagikan pd jiran2..lepas tu masak gulai daging n goreng terung...nanti kul 6 cuma masak nasi n tumbuk sambal lacan je...

pagi tadi lak sahur aku hanya mkn roti n telor grg je...mmg tak de selera betul nak mkn nasik kul 4.30 pagi..lagi pun sahur sensorank maka mmg malas la nak masak menda lain...pg esok maybe sahur roti n telur grg lagi...hehhehe

ok la selamat berbuka dan selamat menjalani ibadah puasa selama sebulan....as salam

Friday, July 29, 2011

aku rindu tok chik

salam jumaat..penghulu segala ari..

mlm td selepas isyak aku baca yassin...1 jam baru habis baca..kenapa?

sbb setiap patah yg aku baca air mata aku menitik nitik..tersedu sedan aku baca yassin malam td..tak pernah aku jd mcm ni..sambil baca sambil teringgat saat-saat akhir tok chik lepas tu saat dia dimandikan saat aku cium mayatnya yg dah dikafankan..saat aku melihat keranda dinaikkan atas van unt dibawa ke kubur..

akhirnya tok chik ke tanah perkuburan yg dia tak pernah jejak sejak 6 tahun lepas..lepas atuk aku meninggal tok chik tak pernah jejak kaki ke tanah perkuburan tu sbb dia still sedih dgn kematian atuk aku..

abis baca yassin kesedihan dan ingatan tu trus bermain sampai aku tak boleh tido..air mata trus menitik nitik..

teringat segala kenangan

masa kecik aku duduk dgn dia..aku lah satu2nya cucu yg merasa air tgn tok chik..sbb tok chik tak masak unt sebarangan orng kot..hehehhe...teringat lepat pisang tok chik..keropok lekor tok chik..nasi goreng tok chik..kat dapur rumah tok chik jugak la aku curi2 belajar masak..masa tu aku dlm darjah 2 camtu la...aku buat nasi goreng, buat cucur...seronok sgt masa tu..sbb tok chik n atuk aku pagi2 dah kuo menjaja sayur jadinya aku merdeka la masa tu boleh buat apa saja...
siang ari aku terpaksa balik umah mak aku sbb tok chik tak leh jaga..ye la sibuk cari rezki..bila mlm je klu tok chik tak datang amik aku akan mengamuk..klu tak de orng nak anta aku p umah tok chik aku rela pergi sendiri dalam gelap pun aku redah (jarak umah aku n umah tok cik dalam 500 meter)

terlalu banyak kenangan antara aku tok chik n atuk aku...aku rasa disayangi sbb aku sorng je ada ngan dorng..klu kat umah adik beradik ada 6 orng..mak ayah aku tak sempat nak bg perhatian..abis2 bergaduh ngan abg n akak aku..sbb tu aku suka jd anak tok chik..

Ya Allah semoga roh tok chik tenang disana...tempatkan dia bersama orng 2 yg beriman..semoga tok chik menjadi bidadari untuk atuk aku yg telah pergi dahulu sblm tok chik...

aku rindu.......................................

Sunday, July 24, 2011

sayangkah anda padanya


jika sayang jawap la panggilan 5 waktu sehari dr nya

Saturday, July 23, 2011

Dapur sudah bertukar tangan

KEjap je masa berlalu akirnya dah abis pantang..dan ini bermakna..dapur itu menjadi milik ku kembali..huhuhu syahdu betul..

masakan pertama selepas servis bertukar tgn
gulai udang

sakan budak berdua tu makan..cik soami pun mkn bertambah2..almaklum la lama tak rasa masakan chef utama.heheeheh..pepepun aku mmg suka masak sbb ada orng suka makan..

Saturday, July 16, 2011

satu kehilangan yg terindah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Pada 4 hari lepas iaitu Tanggal 13hb...aku telah kehilangan seseorng yg yg aku syng..

sedekahkanlah AL-FATIHAH unt nenda ku FATIMAH BIN ALI

tp aku redha dan aku rasa detik2 kematian yg aku alami adalah satu detik yg indah sbb aku sempat bg nenek minum susu (nenek hanya mampu minum susu yg dialirkan melalui tiub shj), menukarkan lampin pakaibuang nya, menyikat rambutnya, membasahkan tubuh dan bibirnya...sesuatu yg dulu aku tak dapat buat semasa saat akhir hidup arwah abah dan atuk aku..

sesungguhnya tuhan lebih meyanyangi dia...2 hari sebelum kematiannya sesampainya aku ke kg nenek sudah tidak mampu membuka matanya..seperti orng koma nenek terbaring tidak sedarkan diri..
pukul 3.30am 13/6/2011 nur dyea irdina sudah bgn seperti tahu moyangnya akan pergi..disebabkan pukul 4am waktu unt memberi nenek susunya (setiap 4 jam susu trsebut harus diberikan if not tubuh nya akan menjadi panas) maka aku trus bgn dan Dyea aku letakkan disebelah neneknya..dia tak menangis malah menunggu aku habiskan kerja2 aku..selesai bagi susu unt nenek baru Dyea tidur..aku dan mak still berjaga sbb masa tu kedengaran nenek bernafas dgn kuat..selepas subuh aku kejutkan seisi rumah unt baca yassin krn  nampak macam nenek dah nazak..tak sempat bacaan yassin dihabiskan nenek telah pergi...Alhamdullilah nenek pergi dgn tenang malahan dia membuka matanya buat terakhir kalinya sebelum nafas terakhirnya.

segala urusan pengebumian berjalan lancar sebelum zohor jenazah nenek telah selamat di kebumikan..Alhamdullilah segalanya lancar..malahan aku sempat menolong orng memandikan nenek..saat menkafankan aja aku tak sempat sbb Dyea menangis masa tu..tp aku rasa puashati sesangat sbb walaupun sedikit dan sekejap sahaja aku sempat berbuat sesuatu unt nenek.

klu korng nak tau aku kecik2 dulu mmg anak nenek..aku tinggal ngan dia n atuk aku sampai aku darjah 6. sbb tu bila tau dia kena stroke n k hospital aku menangis cam nak banjir umah aku..nasib baik keputusan unt trus blk ke kg unt menjegguk nenek adalah keputusan yg tepat sbb ini la kali terakhir aku dapat melihat nenek.

sesungguhnya seorng hamba ilahi telah selamat bersemadi dgn tnang dan aman..macamana kita yg masih idup ni nanti ek? bagaimanakah cara kematian kita? adakah orng 2 kesayangan kita disisi? adakah segalanya dipermudahkan olehnya? ....

Tuesday, July 12, 2011

Doakan KEsejahteraannya

baru nak mengaktifkan diri berblog..tiba tiba

kami dikabarkan dgn berita nenek kena stroke..berdesup kami balik ke kg

so nak update tak dapet la..

maybe blog ni akan senyap seketika lagi

doakan ya kawan2 unt kesejahteraan nenek saya...tpp jika umujrnya x panjang aku dah meredhakannya...sbb sedih sgt tgk keadaan nenek aku yg seperti orng koma..

k la nanti aku update..bye

Sunday, July 10, 2011

LAMA BONAR TAK HAPDATE

3 sebab munasabat aku lama tak hapdate blog ni

1.selalu lena tunggu turn ngan hero2..biasa la dorng layan games
2.baby kejap tido kejap bangun..campur nak buat kerja umah lagi..
3.aku dah tak mampu nak berjaga mlm lg unt update blog..asal leh tido aku balun tido..paham2 je la orng beranak kecik

keh ari ni kita citer pasal baking pojet la dulu

sempat lagi buat roti..resepi ni aku amik dari BLOG KAK NORA..

 ni rupa adunan yg dah naik
 ni yng dah dibulatkan dan disusun 
 ni rupanya bila susunan roti tadi naik
 dah masak dah...camner ada rupa kedai tak?
ni la rupa dalaman roti ku ek...makan lak cicah kastad durian...besttttttttttttttttttttt

Wednesday, June 22, 2011

Tahniah...sekarang dah berdesuuuuuuupppp

wah skrng cepat ek JPN siapkan IC..

dorng ckp sebulan mai amik IC 

tp tak sampai pun sebulan

cek dlm myeg.gov.com.my dah ada suh mai collect

maka dapat la kami IC

nurdyea irdina ni

dyea irdina:- lain benor servis gomen dulu n sekarang...baru rasa nak puji2..hehehehhe

Tuesday, June 21, 2011

patutkah??????

Patutkah aku transform kan

ini

menjadi 

ini

hahahhahaa

ini la sifat manusia

tak pernah puas ngan apa yg ada

tp aku bukan saja2 nak tukar jadi seperti diatas

alkisahnya

tiap kali blk Kg (JB-TRG almost 8 jam)

anak2 aku sorng tido kat seat belakang sorng kat bawah (aku susun kursyen)

ni dah tambah sorng lagi nanti mn dia nak tido?

ish apa la aku ni kan

klu di pk kan blk masa aku kecik2 (sek rendah)

ilex je naik Kel El ngan keta Datsun Bapak aku duk 7 orng kat lakang...hahahhaha jgn tak caya...6 adik beradik aku..sorng sedara aku..

ish sorng ngan mak aku kat depan jd 6 je la kat lakang..buleh lak sampai Kel El..

tp sekarang ni budak2 dah pandai komplen..tau nak selesa je..silap siapa?

silap mak bapak la..hahhahha..iye mmg klu boleh kami nak dorng selesa

tak gaduh sapa nak tido bawah sapa atas..

bia dorng tido lena n selasa sampai ke KG..baru dorng tak memberontak

bila suasana tenang baru cik suami aku leh drive ngan aman dan yg penting...

aku n cik soami leh berbual2, mengumpat2 ngan tenang hingga sampai ke destinasi...

ada ke itu macam?

Dyea irdina:-Bersederhana dan sentiasa bersyukur dgn apa yg ada baru la hidup kita lebih diberkati dan tenang

Sunday, June 12, 2011

Zombieeee Datangg....otakkkkkkkkkkkkkk hangggg!!!!

Pergh rindu benor nak berblog
bukan brokbend dah kena potong
bukan sibuk berpantang
bukan sibuk jaga bb

tapi

*
*
*

hero2 aku addicted main internet games sampai aku terpaksa....

terpaksa sembunyikan brokbend aku 

sbb dorng main sampai lupa mkn minum..lupa mak bapak..hehehhehe

maka bila dah sembunyikan brokbend ngan aku2 sekali tak leh berblog.
(masa en3 ni ditulis aku duk diam2 dlm bilik..hehehe takut kantoi ngan hero2)

so korang tau apa aktiviti aku bila brokbend tader?

aku layan ni

*
*


best jugak layan games zombie vs plants ni

time aku main hero2 tak bley kaco

tp time hero2 main aku la jd konsultan dorng...ajar taktik n strategi

hahahhaha mengalahkan bebudak la mak budak ni

Wednesday, June 1, 2011

Bila Chef Besaq Bercuti

Kat umah aku ni
telur harus beli satu trail 30 pcs
sbb pagi2 Adam harus nak makan scramble eggs
mkn nasi lak budak2 ni suka tlur grg  n kicap
aku lak suka buat baking project
hehehehhe
adakala sebulan beli lg extra tlur
 tp sejak aku cuti dr jd chef
2 minggu sblm bersalin dan sampai ari ni
abis telur2 kat umah aku dah nak jd ayam
2 ari lepas hero2 nak mkn tlur grg
aku pecahkan sebijik dah tembelang
bau mak oiiiiiiiiiiiiiii..
semalam nak buat nasi grg
aku goncang2 dulu tlur tu n ada bunyi benda keras kat dlm tu
trus aku buang dlm tong sampah 
kan klu aku pecahkan tak pasal2 dapat anak ayam pree

ari ni dgn terpksanya beli telur baru
dan mn2 yg ada dlm peti sejuk tu terpaksa aku buang

kpd chef baru,,,
tq sbb sudi galas tugas sbg chef 
adakala aku rasa kesian tgk cik soami kat dapur
almaklum la jarang masuk dapur
terrkial2 aku tgk..
pas tu berkejaran nak setlekan kerja2 umh yg lain
rasa x sampai ati pun ada
ari ni baru 11 hari...
cukup 40 ari aku rasa
cik soami aku boleh buka kedai mkn dah
sbb ari2 masak mesti pas ni terrer giler kan

Sunday, May 29, 2011

BoBoiBoyyyyyyyyyyyy

Hero2 aku sekarang ni tgh mabuk

mabuk citer kartun 
BoBoiBoy

korng pasan tak kewujudan katun ni

klu tak pnah tgk, sila la bukak TV3 ari Ahad kul 7pm

tgk katun satu hal

pas tu leh lak ari2 nak kn belikan biskut BoBoiBoy ni

ala biskut captain Munch tu la yg kuo iklan dia setiap kali citer katun ni.

maka ari2 bukan je hero2 tp ngan aku sekali terjebak mkn biskut ni. 

pas ni tak tau dorng nak mabuk katun n biskut apa lak..tunguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!

There was an error in this gadget