Followers

Friday, August 27, 2010

YAhudi..dalam kejam tp ada positifnya yg kita ley pelajari n ikuti..amik yg baik buang yg buruk kata orng2 tuer

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!







Berpusat di New York, Dewan Perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik (bagi umat Islam lebih baik diperdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran - admin). Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka. Demikian juga sukan yg memerlukan kosentrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali! Di sini perokok seperti di anak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok, dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menakjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!


Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok? Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium, hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Eseinya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato! ' Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Penulis : Dr. Stephen Carr Leon
Di alih bahasa oleh :Adibah Mohd NoorMatriculation Lecturer, Department of SciencesUIA Matriculation Centre, Petaling Jaya, Selangor.

Wednesday, August 25, 2010

mercun oh mercun...kopak kopak...

skrng ni mcm2 cerita pasal mercun  ..jari putus la mati la itu la ini la...aku punya lak lain citernya...alkisahnya anak aku yg paling kecik si Ice tu ari2 mintak mercun..tp bukan yg high risk tu tau..cuma yg pop pop tu je..klu aku kat trg panggil ngecun bawang jer....

bayangkan satu mlm dia ley main sampai 8 kotak..bila aku tak nak bg dia g mintak ngan bibik dia suh belikan...pas tu bila kau tak kasi si bibik beli kan dia bantai nangis  samapi berejam2...siap mengigau2 lagik..

itu la situasi aku alami setiap mlm...nak pecah dah kepala rasanya...si ice ni jenis keras kepala tak mkn pujuk...malam ni siap la aku unt menghadapi situasi ni lagi

Sunday, August 22, 2010

my new babies

mengandung pun tak beranak pun tak..malahan tak de la plak p amik anak angkat...opsss jgn ingt ada orng buang bb depan umah aku laks k...
my new babies ni adalah blog baru aku..hehehhehehe


sila la lawati http://yyfb.blogspot.com/  

blog bisness keci-kecilan menjual pelbagai tart, cupcake, kek buah n bla bla bla...
masih dlm proses memasukkan apa yg patut kat dlm tu...

so blog dyeairdina ni tak aku lupakan ..akan tetap bersiaran cam dulu2 tp bulan poser ni tak aktif sgt la sbb aku bizi dgn aktiviti di bazar ramadahan...

apa2 pun jom support penganggur yg baru je antar surat resign ni...hehehhehehe

Wednesday, August 18, 2010

Adam 4 taun la mama

Sambungan pada cerita besday adam....aku siap suh Teacher dia tulun amik pic lagi unt sambutan besday dia kat sekolah....Adam...mama n papa mintak maaf ok sbb tak celeb kat umah unt adam...tak sempat..masa tak mengizinkan..so taun ni kat sekolah je la adam celeb k...Sian si Ice dr mlm td dah merenggek nak mkn kek adam

*

*

*
ni la kek yg membuat kan Ice tak lena tido mlm sbb nak mkn
tp kesian pepagi lagi kek tu dah hilang sbb mama dah anto p sekolah adam..
Muhammad Amrul Adam ,ni la besday boy yg dah 4 taun..kejap je ek dah beso anak mama
bersama awek2...(perasan jadi Adam AF jap....hahhahaha)
Peace...gaya standard kat sekolah si Adam ni...agaknya tadika satu dunia mmg amik gambar style cam ni kot...
peace lagik....kali ni tak nampak laks gaya ultaman..ni la perwira2 tadika hikmah YPJ Bandar Baru Kangkar Pulai..merangkap kawan2 si Adam ni ha
Sebelum balik umah..adam jd wakil rakyat menyerahkan sumbangan ikhlas se-pek jajan unt setiap sorg kawan2 kat sekolah...makan kenyang2 tau kawan2 pas tu undi lah Adam...

Monday, August 16, 2010

Ramadhan pun aku ttp bizi...

mcm2 agenda bulan ni so still bizi..ish2 ish....yg aku draft dah ada 5 tp satu pun tak terpublish lagik...yg pasti esok pun aku bizi sbb ada experiment skit nak buat........hahaahah
bissness bln ramadhan ni alhamdullilah menjadik dan  ari ni aku dah tukar menu.....dr nasi kukus aym berempah jd nasi lemak ayam berempah....permintaan customer so ikut je la rentak....janji abis...

Skrng yg hot sekali tart tlur....benda pertama abis setiap ari....so itu la experiment aku esok..aku nak pelbagaikan rasa bg tat aku ni....agak2 jadi la kot...just try n error..
unt pengatahuan korang blog ke3 aku on the way....blog Yummy Yummy fresh baked namanya....tungguuuuuuuu pelancaranya.......

Friday, August 13, 2010

Hari Terakhir makan gaji

Alhamdullilah niat aku unt berenti tercapai....hari ni la last day nya..agak bizi jugak kerana nak wasiatkan harta2 dan kerja2 kat orng lain...tp tetap gatal jari nak petik keyboard ni..lepas ni kena bersiaran dari SOBB je la..tu pun malam je la sbb mlm je aku ada kat sn.

Hepi gilew aku rasa pada saat ni..ari ni amik half day lagik..pas tu nak balik..yehaaaaaaaaaaaaaa...

Mmg lepas ni maybe kena banyak bersabar sbb tak boley bermewah cam sekarang..tapi aku dah tanamkan dlm ati yg sesungguhnya duit lagi di cari lagi tak cukup...biar la aku tak de duit janji kasih sayang unt anak2 aku dorng akan dpt sepenuhnya, mkn minum Cik Abg akan terjaga...insyaallah aku akn cuba jlnkan tanggungjawap yg banyak terlepas semasa aku bekerja.

Perancangan masa depan....ada la 2,3 plan....biasa la nak kembangakan perniagaan, nak bissness thru internet..nak buat project baru...insyallah klu sempat secepat mungkin 2 blog bisness akan muncul...doa-doakan la yer

Thursday, August 12, 2010

ReXzKi Di BulaN RaMAdHAn

Yes!!! akhirnya projeck mega aku berlansung ngan jayanya..

semalam 1 ramadhan aku jd bisnesswoman..NASI KUKUS AYAM BEREMPAH, puding n tart tlur..licin selicinnya sebelum kul 6 lagik..Alhamdullilah..

Ikut perancangan aku nak la amik gambar depan tapak bazar aku dlu..buat en3 ley la masukkan sekali tp camner terkalut dan terlupa la plaks..

Semalam jugak aku terlupa yg dekat Johor ni cuti (company aku kijer tu yg aku tak tau kerajaan johor cuti) maka banner yg aku tempah tu tak dapat la aku amik dr kedai sbb kedai tu pun cuti gak...sedikit keciwa..tp apapapun aku heppy walaupun tanpa banner tapi projeck aku jalannnnnnnnnnnnnnn...

Teng Q unt Cik abg yg sama-2 turun padang, Cik tie, anak2 mama yg tak nakal2 semalam

Wednesday, August 11, 2010

malam pertama kita

Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa

Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara

Hari itu... mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...

Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu

Setelah dimandikan.. ,
Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Wangian ditaburkan kebaju Kita...
Bahagian kepala.., badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan. . yang telah tib a duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan
Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan

Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..

Dan ketika 7 langkah telah pergi.....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita akan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....

Monday, August 9, 2010

ADAM 4 TAun SudaH..Epi BEsday

Kejap je masa berlalu....ari ni adam dah 4 tahun...tak de apa aku buat unt besday dia kali ni..cuma beli kek dan bungkus jajan unt dibawa ke tadika ajer...semoga adam gembira meyambut besdaynya bersama kawan2....

Adam 1 Tahun
Adam 2 Tahun

Adam 3 Tahun

Adam 4 Tahun
 
Tak banyak berubah rupa anak mama n papa ni...adiah besday kali ni adalah pakej ke klinik gigi..sebab adam dah beberapa ari sakit gigi bila makan..sian anak mama....hehhehe tak pasti lagi apa nak bg kat adam..dah 3 taun berturut2 bagi beskal..taun ni tak decide lagi ngan cik abg...sorry ek adam..mama n  papa bizi skit sekarang ni...tp tunggu pasti ada something unt adam
 

Friday, August 6, 2010

SaBah Day 3 At ManuKan IsLand

Tak abis2 lagi ngan cerita jlan2 cr pasal ni ek...klu agak2 korng bosan tu takyah bacala...tgk je gambar2 tu..tp klu suka..boley la plan trip p sana..mmg best la..i likeeeeeee..

Pepagi lagi kami dah bangun..tp bgn pepagi pun klu 9 baru ley turun dr bilik...biasa la bawak budak2 macam2 la nak kena settle..

 turun2 bilik perkara pertama kami buat adalah makan ....dah namanya manusia so mkn tu mesti..tul tak?
 tgk la si Adam ni tak padan kecik tp mkn mak oiiii
ni la simonkey yg baru je di adopted oleh anak2 aku mlm td...siap ada bunyik lagi bila tekan perut dia..pening gak aku dengar anak aku asik tekan je bg monkey tu bunyik.
 
unt ke Manukan korng boley naik bot di Jesselton point Jetty di Bandar K.K ni...
Harga tiket Rm 17+3 unt bot dan permit la rasanya
merenung masa depan...nak jd nelayan ke Doktor?
 Bekfest tepi jetty...besttt
ni la pelencong2 yg sdng menikmati angin borneo unt ke Manukan
sbb niat nak snorkling so kami sewa benda alah unt snorkling dan safety jacket dari bot..baru rm 20..klu kat pulau katanya berganda..

sampai je unt masuk pulau kena bayar lagi tp aku lupa RM1 ke, 2ke 3...almaklum la urat dah banyak putus..
Tak nyempat tukar baju dah layan main pasir
Aksi2 dlm laut dan darat Manukan..Cik abg ckp seumur hidup tak pnah tgk mak dia berenang..tp kali ni mak tunjuk skill...malu la plak sbb kitaorng pun tak pandai berenang..

sampai dekat kul 11..kul 3 kami bertolak balik...4 jam duk dlm air..tak sedar masa berlalu...mmg best snorkling..letak je tgn trus ikan dtng patuk2..tp aku gerun sbb rasa sorng2 je dlm air tu..selain snorkling (tp syng tak de camera water prof unt amik pic dasar laut) sempat jugak cari remis and dapat la dekat sebotol..tp kami lepaskan balik..main pasir, mandi2 ala badak air ngan hero2..mmg best gilew...
penyu di Manukan..
 
sempat posing kat jetty sementara tunggu bot sampai unt balik...
Bye Manukan Island...best sesangat..arapnya pasni ley datang lagik

Thursday, August 5, 2010

SaBah Day 2 Night At K.K

Sambung ceriter yg tak abis2 ni lagik....EN3 pasal kundasang n poring sudah..ni en3 pasal malam di Kota Kinabalu plaks...dlm pukul 9 kami sampai K.K..dlm kereta duk sibuk tgk pamplet mana nak tuju kat K.K...nampak la ada satu pasar malam kat pamplet tu so pe lagi..zupzzzzzzzzzzz....pusing punya pusing tak jumpa jugak...lastnya jumpa sbb sesat n terjumpa..

hahahhaha..perut dah keroncong ..mana nak makan..teringgat pesanan dr Nurul Sham (neighbours sebelah kedai aku) yg ckp klu g K.K kena pekena seafood...

park kereta betul2 depan pasar kraft...tu pun dah kul 10 lebey..masuk je dlm pasar kraf tu kedai banyak dah tutup yg buka ada kedai Pak Lah je (orng kelate) mak oiiiii korng tgk la cam gua harta karun kan...
sempat hero2 aku berangan jd anak jutawan kejap...
tapi mlm tu aku tak beli apa pun sbb letih + lapor = mood shooping ilang, so cakap kat mak2 yg kita akan return kat kedai tu sebelum balik semenanjung..

makan time...kuo dr pasar kraf tu trus ada bazar pasar malam..yg uniknya bazar tu satu kawasan tu semua jual bakso n mee ajer..satu kawasan jual ABC ajer satu kawasan jual chic.wing ajer satu kawasan jual seafood bakar ajer...lain dari yg lain kan...so apa lagi lapar punya pasal semua aku nak bedal...
mula2 g amik ikan, sotong dan udang bakar..pastu nak g beli bakso tp tak jd amik...pas tu g beli chic. wings..beli buah lagik...mak aku lak order ABC n mee plaks...
ha best kan..kena lak cicah air asam yg kaw....perghhhhhhh..mak n mertua depan mata pun aku buat donno jer...hihihihi 
 
 ibu mertua ku termenung kenapa?
tgk mak-mak makan sampai tak nampak anak cucu n menantu depan mater....hahhaha
 
ni la chic. wing yg terlalu sedap...sedap gilew tak pernah aku jumpa sesedap ni kat sememanjung...siap berniat malam esok nak return mkn chic. wing ni lagik



ni la gaya mama vouge and hero2 hensome makan chic. wing...sampai ke pipi...

selesai acara makan2...dlm kul 12 baru la bergerak cr tempat unt menginap...letay jugak pusing2 sbb nak cari yg murah2 jer...ala takat nak tido je kan esok nak berjalan lagik...
menginap la kami kat Impiana Mutiara Hotel..ok la janji ley tido...ngantuk + letih....selamat malam semua...en3 akan bersambung lagik..heheheheh
There was an error in this gadget