Followers

Wednesday, August 4, 2010

SaBah Day 2..KunDasang N Poring

Sambung En3  jln2 cari pasal kat Sabah ari tu..dah basi baru jd En3..hehehhe almaklum la bizi...setelah subuh gajah kerana lupa yg Sabah sejam awal waktunya dr semenanjung kami bersiap unt trip ke kundasang...mula2 sewa kereta..just sewa saga jerks...nak budget katakan... tu pun unt 3 ari kena RM 370.00..melayang layang terbang duit..hehehhe jalan nak tapi berkira cit pooodaahhh.. 
 
posing kat dlm kete dulu...perjalanan bermula pada pukul 9 pagi...berlepas dari umah En Yono di Bandar Sierra..tgk signboard Kundasang tu dlm 60KM ++ jer...(dlm ati ...eleh.. dekat je mesti kejap sampai)
pemandangan yg cantik semasa perjalanan ke kundasang...tak bosan tgk..tp kena jln slow2 je sbb tak biasa ngan jln tu dan berbukit..adakala lalu sentuh awan...best gilew tak payah pasang ekon..sejukkkkkk nyaman
Sebelum sampai Pekan Kundasang ada satu kawasan (namanya aku dah luppa) jual kraf...so benti la dlu bg menghilangkan lengguh2..tgk2 barang..
murah betul kraf kat sini..tgk harga dorng letak cam mahal tp bila tanya trus dorng bg harga yg paling rendah pas tu ley tawar lagik..bayangkan beg anyam yg aku beli Rm30 kat semenanjung dapat beli kat situ dgn harga RM12 je..suka..suka..suka..
Aksi koboi kecik ambil gambar..(peace kat jari tu tak abis2 walaupun sebatang jari je kuo)


PEACE lagik
 Around 12 ngahari br sampai kat Kinabalu PArk...wah cantik betul la.....
 perut pun dah lapar..pelagik makan time
 Cik Puan Dyea n Cik Mizi di Kinabalu Park cafe (pic amik sendirik..takde orng nak amik kan)
Nenek2 dan cucu amik angin selepas kenyang belasah lunch di Kinabalu Park
 singgah di strawbery Park Hotel (krn aku ada terbaca satu en3 menyatakan boley petik strawberi kat sini) tp sayang masa sampai situ strawbery blum berbuah katanya....
Perjalanan diteruskan dan akhirnya sampai ke pekan Kundasang...aku dan anak2 layan soping (window shopping sebetulnya) sementara cik Abg n mak2 pergi solat...
 mengubati luka krn tak dpt petik stawbery..dpt la tgk buah n pokok kat kedai2 kat sini...
strawbery paling best aku rasa..tak terlalu manis..manis, lemak dan tak terlalu masam..just nice..buahnya pun kecik2 je cam buah anggur besarnya.
Syurga sayur-sayuran..iitu la kundasang..murah dan segar..tp aku hanya tgk je tak beli sbb takkan aku nak borong bawak balik Semenajung kot...
geram kan tgk..sayur2 ni..
 jumpa jugak my faberet... bunga rose..
pelagik beli la..tp tiga kuntum je..RM5..sbb aku tau mesti tak sampai semenanjung punyer bunga aku ni...
 
Aksi si Adam
Aksi si Ice (aku suh duk kat bunga amik pic dia hentam lari tepi jln..ish,ish,ish)
Sepanjang perjalan kami tertanya2 mn Gunung Kinabalu ni..tak nampak pun.....yg mn satu gunung nya ek? tp disebabkan seronok dgn permandangan yg best maka diabaikan sahaja soalan tu...

lebeh kurang pukul 2 perjalanan diteruskan ke Poring dan Ladang tea

sampai simpang poring n ladang tea kami kena buat keputusan sbb jarak yg sama tp jln yg lain dan waktu tu dah dekat kul 3..maka kami pilih Poring
Poring hot water...sampai akhirnya...
Ha baca jan tak baca!!!!
cantik gilew air terjun kat sini...paling cantik aku pernah tgk..tp x ley mandi sbb laju sgt airnya..danger!!!!
 mula2 lalu jambatan kayu
lepas tu jambatan gantung...cuak ooooo
ni la Ultraman Kuning
 Ultraman Merah

Aksi dikolam air panas...nak tunggu air separuh kolam lama la plak so takat air suku je kami kebabom...selain kolam air panas ada juga Rock pool (air sejuk)

tak bley berlama kat sana sbb Cik abg nak patah blk ke KK unt bermlam, so plan nak bermalam kat Kundasang cancelled..
 (Tgk Mata Cik Abg ni tgk pe tu??????)

lagi pun duk lama2 kat situ kan lemah jantung mak n mertua aku sbb mat saleh je yg ramai kat situ dan dorng plak  berbikini n underware jer..hehehhehe almaklum la old timer...

berpatah balik Ke kundasang
pemandangan indah selepas hujan
 dan tanpa disangka Gunung Kinabalu menunjukkan diri...
rasa excited sgt..nasib kami baik sbb hujan telah menolak awan jd nampak la gunung tu...klu tak masa naik tadi lansung tak nampak apa padahal kat sebelah kita sepanjang bawak keta ni nampak gunung Kinabalu tu
terlalu gah....nampak beza antara gunung Kinabalu dan gunung2 lain..besar gilew
 
 Seisi bergambar sebelum meninggalkan Gunung Kinabalu
Bye Kundasang.....By Poring....By Gunung Kinabalu....letih satu hari berjalan...nasib baik sempat turun dr kundasang sebelum gelap..sbb jalan kat sana bahya..gelap dan berkabus...bersambung lagik...di next En3





1 comment:

Hana Faza-same person said...

uihh bestnya jalan2 kat sana..

There was an error in this gadget