Followers

Wednesday, August 24, 2011

WORDLESS WEDNESDAY

Orng lain dah berkurun start aku baru je nak mula..hahahha,,mmg adik beradik ngan siput ke apa...k bermula dr pic ni....aku war warkan my wordless wednesday...


Tuesday, August 23, 2011

Akhirnya...

Akhirnya baju kurung yg aku tempah siap...................

tp aku tak pasti nak pakai ke tak baju tu...

sblm ni aku mmg x pnah tmph bj sbb aku mls nk beli kain...bawak g tailor..nak ukur sana ukur sini..

ia...kain yg aku buat baju ni kain tok cik...dia x sempat buat baju ..so ms aku mengemas bilik dia jumpa kain ni..n aku ambik dan buat bj unt aku...
tgk bj yg dah siap ni pun buat aku sedih..camner nak pakai ek..maybe aku perlukan sedikit masa lagi kot..

Dyea irdina:-ari ni ari ke 40 tok cik bersemadi n ari ni jgk bj tu siap..

Monday, August 22, 2011

KONONnya

kononnya nak bersiaran setaip hari dr 1st ramadhan...huhuhu lastnya sampai 9 ramadhan je trus jeng koil (ayat terengganu nih)...
tp tak pe la mmg aku bz pon ...bukan saja2 buat bizi tau...
ari ni dah 22 ramadhan..kue raya korngk dah buat ke...?
aku dah siap 2 jenis..cukup la tu..nanti blk kg aku kutip kat umah mak maka bertambah la koleksi kue raya aku...sungguh pandaikan...
raya taun ni rasa kurang semangatnya.....tp dlm tak bersemangat langsir dah kasi turun n basuh..tunggu nak gantung balik je..dapur lak berkilat boleh buat cermin aku n cik soami kerjakan..bukannya apa senang skit bila umah dah siap nanti sekembalinya dr kampung dah tak payah kemas2 dah sbb semua dah ready...
esok 23 ramadhan hari ke 40 tok chik kembali  kepadanya...jom sama sama la kita sedekahkan alfatihah yer...
ari ni Dyea p kinik..naik 600gm je.tap tak pe la janji dia sihat n ceria...td kena suntik arapnya dia tak demam.
pelagi nak update ek....k la baru lepas buka poser ni nak legakan perut dulu sblm solat...korang dah ke?

Tuesday, August 9, 2011

9 Ramadhan

Salam hari ke 9 Ramadhan

Hari ni terlalu banyak task yg dirancang...

bermula lepas amik dr dr sekolah..maka aku kena gigih siapkan semua task yg aku dah list mlm td...

sambutan hari jadi ank teruna aku akn diadakan jam 9 mlm ni..kat teratak aku ni...heheh jemput!jemput! la yer....

Semalam si Dyea dah boleh meniarap...hehehehe 2 bln setenggah dah boleh meniarap dah...suka ati aku tgk..

Si Adam dah tuntut kek dia ngan aku...tp sian dia sbb aku tak boleh but kek bergambar ultraman unt dia..ye la bila dah ada bb cam ni la..banyak benda x leh buat...tp aku dah explain kat dia besday keknya akan dibeli kat kedai n dia yg akan buat pilihan mn yg dia nak...suka la tu...

SELAMAT HARI LAHIR MUHAMMAD AMRUL ADAM B. MOHD TARMIZI..SEMOGA JD ANK YG SOLEH DAN SEMOGA ANK MAMA SENTIASA DIBERKATI HIDUPNYA....AMIN

8 Ramadhan

Salam Ramadhan ke 8

Hari yg mendung....tp best poser dlm cuaca yg mendung kan...

ari ni niat dihati nak buat bubur lambuk unt dibahagi-bahagi kat jiran2 aku ni...pergh 5 biji kedai aku pergi cari daun2 unt letak dlm tu yg ada cuma daun cekur manis je..tp no hal la aku jln je....sik baik sedap jugak..hehheheh

esok besday si Adam hero sulung aku...klu ikut request dia nak sambut kat McD..tp poket aku tak tebal...so terpaksa la pk alternatif lain...
bukan manjakan anak dgn meyambut besday dia camni..tp kesian plak dia dah la bulan poser pastu aku mmg tak adanya nak buat party besday tuk dia selama ni..pernah buat sekali je masa dia umur setahun..tp masa tu dia tau apa kan...
so unt besday dia yg ke -5 taun ni aku akan cuba usahakan sesuatu...insyaallah.

Sunday, August 7, 2011

7 Ramadhan

Salam hari ke7 Ramadhan

kejap je kan dah seminggu kita puasa...

zaman sekarng ni masa berlalu kejap je..klu dlu suri umah ari2 merasakan lambat masa berlalu..tp suriumah skrng rasa masa cpt belalu

salah satu sbb nya ada internet ni..boleh ber fb berblog dan mcm2 ber lagi la...sesambil masak menyapu mewngemas smpat cating2 lagi..hukhukhuk jdnya satu ari rasa capat je berlalu..

minggu depan dah leh menyibukkan diri buat kue raya lak..tp tahun ni tak buat kue raya kot sbb dyea tu tak leh tinggal lama2 nanti merenggek je...kebiasaan tiap thun mesti aku buat sendiri tp taun ni tak berasap la oben..hehhehe kutip je la kue kat kg tu bawak balik kat sini..huhuhu sungguh ekonomik.


Saturday, August 6, 2011

6 Ramadhan

Salam 6 Ramadhan

Pagi td lepas sahur dgr orng 'torahim' (korank panggil apa aku tak pasti, bacaan sebelum azan subuh..) kat masjid umah aku ni rasa sayu la plak..trus ingt kampung halaman..hukhukhuk

ingat pas subuh nak sambung tido tp aku berniat nak abiskan bacaan aku yg dah sebulan tak abis-abis..."Bohong Di Dunia" tu la tajuk buku dr Proff Hamka yg aku baca tak abis2 walaupun nipis je buku tu 108 muka surat tp sbb kan benda ilmiah maka lambat le nak abis..acu bagi novel..600 mukasurat dlm masa 2 aris mesti abis khatam bagai..heheheh..

ari ni buka plastik buku baru plak..tapi tak pasti lagi nak baca 'wanita wanita penghuni neraka' or 'asuhan zuriat' beli dah sebulan tp tak terbaca lagi...pelan2 kayuh la yer..

ari ni pepagi aku dah online sbb ada bbrp perkara dlm kepala yg nak diberes kan..sbb tu leh buat entry pepagi..ari ni insyaallah nak masak nasi minyak n puding pelangi unt buka poser...mak aikh pepagi br pas sahur dah ada menu berbuka...apadaaaaaaaaaaaaa.

ari ni jugak teringgat dah setahun rupernya aku jd suriumah tegar..hahaha dah setahun aku tinggalkan alam pejabat, dah setaun cik soami totally jd bos..Alhamdullilah aku bahagia n tenang..syukur

Friday, August 5, 2011

5 Ramadhan

Salam RAmadhan yg ke 5

setelah 2 ari ujan kat sini tiba2 ari ni panas lak

kena lak ari ni g kedai beli baju..balik je trus poning kepala

tertido bangun2 dah kul 6..ya Allah kesiannya laki aku sbb aku tak sempat masak unt bekal dia berbuka kat tempat kerja...i'm sorry yer cik soamiku..

berbuka td plak berkongsi nasi ayam ngan 2 hero aku..lastnya aku dpt mkn 3 suap je..tp tak pe la janji dorng berselera mkn...lepas magrib td aku pergi tapau nasi goreng plak..heheheheh..alhamdullilah

Thursday, August 4, 2011

4 Ramadhan

Salam hari ke 4 ramadhan...

hari kamis..kejap je ek dah 4 ari...ekseli aku baju raya, kasut raya, apa yg berkenaan ngan raya semua tak siapkan lagi ni..

taun ni teramat la rasa tak semangat nak beraya...

kebiasaan tahun2 lepas sebelum puasa aku dah setlekan semua  kecuali biskut raya je buat 2 minggu sblm raya

maybe aku tak buat baju raya taun ni sbb bila dibelek belek dlm almari aku tu banyak lg bj kurung yg baru2 al maklum la aku ni jenis pakai bj kurung time raya n g kenduri je..hehee kantoi...

so ingtnya taun ni nak pakai mn yg ada je la..konsep kitaorng taun ni match n matching...yg anak2 je cr baju sepasang dua..mak bapak pakai je la apa yg ada dlm lemari tu.

puasa 4 ari aku dah cerita persiapan raya ek...hahhaha

Wednesday, August 3, 2011

3 ramadhan

salam hari ke 3 ramadhan

sahur aku cuma minum air nestum and air coffee 3in 1 je cicah ngan biskut...baru 3 ari dah tak semangat nak sahur..maybe sbb sorng2 kot..tu pun aku bgn minum jgk sbb tinggatkan si dyea yg menyusu badan..klu tak agaknya tah kemana sahur aku..

menu ari ni dah ada dlm kepala..disebabkan ada hero tak puasa kat umah dua orng maka aku kena buat menu yg sekali masak je unt dorng mkn lunch n aku buat buka poser..jimat masa aku skit..hehehhe

malam td lepas magrib sempat baca yassin dan harapnya mlm ni dan malam2 seterusnya aktiviti ini diteruskan..oleh kerana nak p semayang terawih mmg tak boleh pergi sbb ada anak kecik..tu je amalan yg aku mampu buat...

cik soami lagi 3 malam kerja malam so still berbuka sorank2 la jawapnya..so buat korng yg boleh berbuka beramai2 or bersama hubby or adik beradik bersyukur lah kalian...

semoga ramadhan ini akan menyemaikan sifat sabar n redha dlm diri aku melebihi sebelum ini..amin.

Tuesday, August 2, 2011

2 ramadan

Salam 2 ramadan

Pg ni sesudah sahur aku siapkan kerjaumah semntara mnunggu subuh lepas tu aku belasah tdo sampai kul 10.30 pg.ni semua gara2 mlm td aku tido kul tiga pg sbb sot sgt bc novel.cucur bawang n kopi o tu la tajuknovel tu.best sesangat ampai aku tak nk berenti bc.

Ni dah msk tghri sbg penjawat awam tetap yg btugas sbg chef maka kn la pk menu buka poser ini ari..yey dah ada idea..ari ni grg syr kubis pas tu masak merah ikn tongkol..kue lak rasa nk mk onde2 tp tpng pulut tader, gula melaka tak de, kelapa pun tade.. so berangan je la..maybe esok2 labuat kot

Ni la citer 2 ramadhan aku. Esok 3 ramadhan apa citernya plak ek

Dyea irdina:-cuba menulis dr 1-30 ramadhan unt tahun ni..

Monday, August 1, 2011

pertama ramadhan ini

Salam satu ramadhan unt semua

semoga puasa anda mendapat markah yg sepatutnya...

bukan senang tau nak dapat top markah bila poser...sbb puasa bukan hanya unt menahan lapar dan dahaga tp banyak benda nak kena tahan tau...

petang semalam aku rasa syahdu,,,sayu dan kosong...satu perasaan yg teramat lain dgn hari2 biasa..maybe ingatan ke kampung kot..ingt betapa seronoknya suasana puasa kat kg..

hari ni jam 3 aku dah masuk dapur...masak sekawah puding roti laici unt dibahagi bahagikan pd jiran2..lepas tu masak gulai daging n goreng terung...nanti kul 6 cuma masak nasi n tumbuk sambal lacan je...

pagi tadi lak sahur aku hanya mkn roti n telor grg je...mmg tak de selera betul nak mkn nasik kul 4.30 pagi..lagi pun sahur sensorank maka mmg malas la nak masak menda lain...pg esok maybe sahur roti n telur grg lagi...hehhehe

ok la selamat berbuka dan selamat menjalani ibadah puasa selama sebulan....as salam
There was an error in this gadget