Followers

Tuesday, July 24, 2012

neck-bart

dah lama tak kena desert ni...ni la neck-bart...orng putih panggil nekbak..hehehhehe kat trg n kelantan biasa menjadi desert utama masa berbuka

rasanya lebih macam baulu tawar yg disira dgn air gula..rasa manis dan lembut...nyaman je bila masuk tekak.
bahan2 buatnya aku tak tau sbb aku mmg tak tau buat camner yg aku tau bila kita beli kat kedai dia berbentuk cam baulu..blk umah kita kena rebus ni ngan air gula dan daun pandan..simple je buatnya.
setelah sekian lama jd perantau n lama tak rasa nekbak ni..puasa pertama aku dah request ngan mak aku..tp puasa ke 4 ni baru dpaat makan. sedappppppppp

SALAM RAMADHAN

Ramadhan bulan mulia penuh keberkatan...

tahun ni wa berpuasa kat trg..kg halaman wa..seronok sgt rasanya ada orng2 tersayang..dah terbayang sahur ngan  kuaga n buka ramai2 ..biasanya petang sebelum ramadhan wa dah rasa sayu  dan sendu tp taun ni wa rasa happy sgt rasa cam nak raya la plak..
siap plan dah ramadhan pertama sahur n buka kat umah mak wa..sesuatu yg dah lama wa tak rasai.
zaman wa kecik2 dulu mak was elalu goreng nasik letak kacang peas lam tin tu unt bg ank2 dia bgn sahur, buka poser lak kami berbuka reramai..yg tak poser sila tgk je la orng poser makan..terasa nikmatnya puasa.tp sekarang dah takdenya..yg puasa or tak sekali arung je mkn sekali..

ok la bg yg baca blog wa....wa ucapkan selamat berpuasa..semoga puasa kowng puaasa yg berpahala ya bukan puasa yg lapar dan dahaga je..kikikiki

Friday, July 20, 2012

melipat baju itu adalah bukan kuih lepat ataupun lepak melepak

kowng tgk...tgk..tgk...

bukan wa malas tau
tp wa tak tau dtng dr mn 4-5 gunung baju ni semer
wa tak jemput pun
wa tak ajak pon
tiba2 mengunung kat laman asmara tamu umah wa 
tensen la camni
tp ni la hasil perpindahan puak dr jb ke trg
tak abis2 mengemas dah masuk minggu ke dua nih
bila mau setle daaaaaaaaaaaaaa.
lusa dah nak poser
umah wa lak tak setle2 lagik

Thursday, July 19, 2012

KETAM ITU ADALAH CRAB KATA MAT SALLEH

WA SEBAGAI WARGA TERENGGANU HARUS LA ARI2 MAKAN SEEPOOD KANZZZ...TGK BAWAH 

TGK DUK TRG WA LEH MKAN KETAM DR PG KE PETANG .KETAM NI MAK WA BELI 5 HENGGET JE REGANYA..DIA MALAS MASAK DIA ANTAR UMAH WA DGN PESANAN 
'BUAT LA PE KO NAK BUAT NGAN KETAM NI'  KAN BAGUS KLU MAK AKU BG BRNG KEMAS DIA N ULANG AYAT TD HAHHAHA


BEKPEST AKU BUAT BUBUR KETAM...MOTIF:- LAKI WA BR CABUT GG SEMALAM SO TAK LEH MKN BENDA KERAS MAKA TERPAKSA GIGIH BUAT BUBUR PEPAGI LG...SOLEHAH JUGAK WA NI KAN..KIKIKIK

LUNCH WA BELASAH KETAM TU SAMPAI JD KETAM MASAK MERAH MKN NGAN NASI GORNG 

MALAM JE WA TAK MASAK KETAM SBB WA DAH POW LAKI WA ROTI CANAI MADU 
KLU TAK HARUZZZ LYN SUP KETAM..SMBIL MKN KETAM SAMBIL WA INGAT KAT TOK YOH  (NENEK LAKI WA) ITU ARI WA MSK KETAM KAT UMH DIA...SETENGGGAH JAM DIA MERATAH..SEYES WA X PNAH TAU DIA PUN MINAT KETAM.

dyea irdina:-wa tak suka mkn ketam kat kedai sbb mahal ..isi skit je tp berat kulit je...sbb tu klu nak mkn ketam wa rela bersilat kat dapur.

Wednesday, July 18, 2012

KENANGAN ITU ADALAH MEMORI

CEWAHHHHHH CAM TAJUK LAGU ..BUKAN MENCIPTA LAGU YA TAPI WA NAK PASTE GAMBA NI HA

LAKI WA GELAK SAKAN SBB WA CURI2 TULIS NI MASA DIA SEMAYANG..WA TAKUT DIA MARAH SBB DIA BR TOUCH UP NGAN CAT BARU..TUP2 WA CONTENG..
KLU TENENT UMAH WA TGK AGAK2 DIA GELAK TAK?

NI LA KENANGAN TERAKHIR YG WA TINGGAL KAT UMAH WA DI JOOR. HAHAHHA MENGALAHKAN ORNG BERCINTA YG SELALU TOREH2 KAT POKOK KAN..WA PUN TAK TAU KNP WA TINGTONG CAMTU..YG PASTI WA SEDAY,PILU SUDU GARPU.


Thursday, July 12, 2012

WE ARE MOVING OUT

 EN3 NI ADALAH EN3 PERSONAL UNT TATAPAN WA, LAKI WA, ANAK 2 WA..ADAM, RAEES DAN DYEA

DISINI KITA PERNAH KETAWA, MENANGIS,BERGADUH,MERAJUK, DISINI SEGALANYA INDAH WALAUPUN ADAKALA BEROMBAK TETAPI BAHAGIA ITU SENTIASA ADA.
GAMBAR2 INI ADALAH UNTUK TATAPAN KESAYANGAN WA SEMUA..JIKA RINDU HIDUP KITA PADA SUATU MASA DAHULU DIBUMI JOOR BUKA LA BLOG WA NI SEMUAGA RINDU ITU AKAN TERUBAT.
 masih berbaju tidor hero2 wa ni mandi pun tak kartun la yg dituju dulu setiap kali bgn pagi, diruang ini kita bersama menonton cerita bila cerita lawak kita ketawa bersama, bila cerita sedey tak de yg nangis kot..hahhaha bila citer antu wa duduk belakng laki wa..
 ruang tamu kecik kami...terima kasih pasa tetamu2 yg pernah singgah disini pada suatu masa dulu..setiap tetamu yg pernah sampai ke teratak wa...wa akan ingt samapai bila2..bg yg tak pernah sampai...u get lost from my mind..hahhahahaaaa  bg yg jauh tak pe wa maapkan tp yg duduk dekat tp tak de nak sampai umah wa mmg wa angin ngan lu...kikikiki
 sudut lepaking kami..lepak2 sambil mengumpat ngan laki wa kena lak minum kopi cicah biskut keju julies...anak2 lak selalu panjat kusi ni unt buka suis lampu n kipas sbb kat atas kusi ni suis tu berada
 keratan rentas sudut tv, sudut makan dan ruang unt tetamu..disini la selama 4 taun anak2 berlari2, menyepah2kan dan wa lak disini la selama 4 taun berkemas2, menyapu2,men vakuum2 (sila jgn percaya yg wa ni rajin )
 ruang luar umah wa...wa sayang sgt bunga2 ni..sbb senang nak jg tak yah siram x yah baja sepanjang taun berbunga..mana nak cari derrrrrrrrrrr....(klu nak beli sila ke kedai kopi di air itam joor)

 frame bulu kambing tu arwah bapak wa bwk blk dr mekah...wa bodek mak wa maka dapat la frame ni unt jd wa punya hiasan dinding..sofa tu plak sofa wa dr mula kawin...sayang oooo dah 7 tawun masih baru berkilat (perasan dan cuba menyedapkan hati sendiri)
 ni la hasil kerjatangan hero sulung wa, adam..segala apa dia buat mesti dia tampal kat almari lam bilik dia ni...yg nampak cam jadual tu adalah jadual kerja laki wa.
 eh terbalik lak gambonya....ni plak hasil kerja hero sulung n no 2..raees..dorng suka buat sand art..tiap kali buat mesti tampal kat almari lam bilik ..
 gamba adam kat tadika...glow in the dark tampal kat dinding unt bg malam dorng bercahaya..tp ces penipu punya tulis kat plastik glow in the dark tp bila aku tampal tak de kuo pun chaya dia..lastnya mlm kena pakai nigh lamp jugak
 wa punya tempat beradu a.k.a tmpt anak main lompat2 main papan gelunsur,main sembunyik bawah katil..sembunyikan barang bila bergaduh...macam2 daaaa...bilik wa kosong je tak la mewah cam otel tp wa suka ngan bilik wa..sbb ini bilik wa.

 alahai terbalik lagik...ni stiker tampal kat dinding blik anak2..wa menangis sakan saat terakhir bilik ini dikosong kan sbb perpindahan ni wa rasakan mcm sedikit meragut kebahagiaan dorong..wa pindah wa tak kisah tp bila melibatkan anak2 kesian lak dorng
 ni lampu lam bilik anak2 yg menjadi sejarah..ikut ati nak je bukak bawak pindah sekali..tp kata laki wa...lampu boleh dicari...maka wa akan cuba buat umah baru kami seselesa dgn umah ini nanti..sabar ye anak2 wa.
 dulu kat wall gamba jalan dan kereta ni ada double decker bed...tp masa gamba diambil katil tu dah siap di pack.so gamba dinding je la dapat
 ini adalah in house garden kat umah wa...pernah menjadi garden dan pernah menjadi opis wa unt seketika
 ni adalah orkid palsu sepalsu palsunya....boleh dibeli di air itam juga ye....insyaallah aku nak pergi lagi sana nak bawak dua guni duit nak beli pokok palsu banyak2...aku suka pokok2 tp malas nak jg so pokok palsu la paling seswai unt aku
 no 17 jalan pulai ria 10 bandar baru kangkar pulai 81110 kangkar pulai johor
 tempat lepaking aku dan jiran2 tiap pagi or petang asal ada masa ada je la berita2 terkini nak dibualkan...aku suka jiran2 aku tp nak wat camne terpaksa ditinggalkan..the best jiran ever yg aku ada setakat ni adalah penduduk pulai ria ni
 ni plet no umah FREE bodek masa buat grill. wa suka no 7 so that laki wa klu buat pepe mesti cuba cr yg ada no 7 sbb tu no umah , plet kete mesti wajib ada no tu
 halaman asmara umah wa..menjadi kenangan untuk masa depan...if ada anak aku yg duk joor pas ni jd rezeki dia la duduk umah ni kembali..
 my housing area... knp wa syng nak tinggal umah wa salah satunya suasana kat sini..tak crowded, bersih suci dan murni...lg satu wat duk atas bukit so snng klu keter abis bateri tak yah tolak dah..hahahhaha
 rinduuuuuu suasana ni
 wet kichen tempat ari2 aku bergaduh ngan sudip, periuk dan kuali...tempat aku main masak2, tempat aku hempas pinggan kuat2 time tak puas ati..ekekekkeke tempat baking project..tempat yg menjadi nadi dlm mengenyangkan perut ahli kuaga wa.
 dry kicten..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....tempat kesayangan wa..ye la pompuan setinggi2 mn belajo pun dapur juga tempatnyakanssss....ikut ati nak je wa bwk blk semua kabinet2 ni..sbb wah dah fening memikirkan mana wa nak letak pinggan mangkuk hayun dan gelas2 cawan2 yg macam koleksi kat kedai tu (moral of the story selagi pinggan tak pecah jgn nak g beli yg baru)
 guess room yg wa dah deko chantek2 lebih chantek dr bilik wa..motip:-wa pun tak tau pesal ..ekekekek..sbb wa hargai kot tiap tamu yg ke umh wa ni..ye la wa ni perantau nak tunggu kuaga datang tak tau bila so mngharap pd teman2 la berkunjung
 wa punya lighting kat hall..wa suka sgt lampu ni sbb nampk antik..tp skrng wa tgk kut gamba je la..suatu ari nanti agak2 jual mesti mahal dak..ye la antik la sgt
 kosong2 cam kedai bangkrup........saat plng menyedihkan.....terpisah separuh rela

 last picture @ our home sweet home.
fully empty...tp masih lekat dlm jiwa ini..hope my tenant akn jg umh ni cam umh dia sendiri...klu tak siap ko....pasti akn wa suh jiran2 wa skodeng lu n inform wa..hahahah cam ganster la plaksssss..

wa dah pindah trg...dah tak berjodoh dgn joor...wa sdah berkali2 pindah randah tp sblm ni semua duk umh sewa so pindah tak memberikan apa2 perasaan sedaey kat wa tp ni adalah umah wa sendiri sbb tu wa sedey giler babas..takpe la ada rezki wa beli umh kat trg plak bley la ubatkan rasa sendu kt umah joor ni.doa2 kan wa murah rezki ye ley beli umh kat trg cpt2.amin

Wednesday, July 11, 2012

wa kini adalah romeo dan juliet

setelah sekian lama wa tak naik motorsikal togeder geder dgn laki wa akhirnya sekarang wa kembali seperti zamang baru2 kawin wa dulu...berdua duaan merempit dgn moto.

yezza wa dah pindah duk trg..jd orng kg balik..duduk kg mmg moto la kenderaan plng efective..pagi2 lps anto ank sekolh laki wa angkut wa lak unt ke pasar..yg best nya duk kg ni ari2 leh mkan lauk fresh sbb tu aku buat jadual ari2 wajib ke pasar...klu dulu seminggu sekali g pasar tp bila masak lauk dah tak fresh kan...so skrng ari2 dpt mkn lauk fresh best giler..tak yah masak special2 cukup gorong2 je tp dah sedap..
kena plak duduk dekat adik beradik n orng tua lg berselera ari2 ada je dorng dtng umah.
maka setiap ari merempit la wa ngan laki wa ngan moto kitaorng tu..bahgianya...hehhehehe

Friday, July 6, 2012

SUBWAY DALAM MC'D

WA RASA NK SGT MKN KAT SUBWAY, DGN GEGEHNYA WA MEMECUT SLOW BWK KETA MLM2 KE SUTERA MALL JB SEMATA2 NAK TOLONG SUBWAY HABISKAN SISA2 MKNAN DR DAPUR DORNG..TUP TUP...CESSSSSSSSSSSSSSSS...BR SEBULAN AKU TAK G SANA RUPANYA TEMPAT PARKING TGH DIRENOVATE...OPSS BUKAN RENOVATE TP SEDANG DIBINA BANGUNAN LAIN..MAKANYA TAK DE LA TEMPAT PARKING...MELILAU GAK WA CR TMPT PARKING TP TAK DE..LASTNYA

WA BERSUBWAY DI MC'D





OK LA KAN DR TAK DE ..JANJI KENYANG...ERK ALHAMDULLILAH.

Thursday, July 5, 2012

PANCING KU MENGENA

KO ADA?

SGT SERONOK MEMANCING SEMALAM...MULA2NYA USHA2 SKODENG2 JE,,,SBB TAK NAMPAK ADA SALE KAT JUSCO..TUP2 GATAL2 TNYA KALER BAG JE PROMOTER TU CKP "BUY 1 FREE 1" PELAGI ANGKUT SEMUA LA...HAHAHAHA MENGENA JUGAK MANCING PAKAI UMPAN NOTE DUIT NIH!


Wednesday, July 4, 2012

SUSU AKU TERCEMAR

INGTKAN SUSU DR KILANG NEGARA CHINA JE TERCEMAR..RUPANYA KEJADIAN NI BERLAKU JUGA KAT MALAYSIA...ISH ISH ISH..KESIAN SI DYEA IRDINA..AKU MELANTAK SOTONG GORENG CELUP TEPUNG TAK HINGGAT DONIA...TAU DYEA DUK MENGGARU N KAT KULITNYA BERBINTIK2 SETIAP KALI PAS MENYUSU...YES SHE STILL BREAST FEEDING..SO THAT LA BILA MAK DIA MAKAN TAK HENGGAT DUNIA DIA YG JD MANGSA..POOR LITTLE GIRL...


There was an error in this gadget