Followers

Thursday, March 31, 2011

Dashyatnya Kiamat & azabnya neraka

Salam Sejahtera...

exceli aku beli buku ni dah berbulan2 tp sampai sudah tak khatam2

aku siap tandakan mukasurat tertentu unt berkongsi ngan korng semua dlm blog ni..tp disebabkan aku tak khatam baca lagi so aku tak ulas lagi mengenai perkara2 yg nak dikongsikan dgn korng semua.

bukan buku ni tak best sampai aku tak khatam sampai sudah..tp terlalu banyak info menarik kat dalam ni..aku baca sikit2 supaya dapat masuk kejiwa aku ni..sekali baca sekali keinsafan menjelma...sbb tu aku kn baca sikit2 supaya banyak keinsafan dlm jiwa aku ni..

ok la sat lagi aku nak p kinik unt check up kandungan..so tak leh la nak bebel banyak2. nanti la aku usahakan khatam baca buku ni dan nanti kita kongsi serba sedikit info menarik dlm ni.

Dyea:- Buku ni mengajar kita mengenai kematian yg patut dikejar oleh semua ummat manusia, sesungguhnya kematian adalah indah jika setiap saat kita mendambakannya dan bersedia dgn amalan2 yg sepatut.

Wednesday, March 30, 2011

jom makan makanan yg sehat ajer

Disebabkan bulan lepas berat badan aku naik sampai 3kg..pas tu semalam aku makan lamp chop n claypot daging blackpaper n hasilnya aku pening kepala dr pas mkn ke pagi...

so unt mengelakkan kencing manis n darah tinggi datang menyerang aku berikrar unt mkn mkanan yg sehat sahaja..demi baby dlm kandungan dan diri aku sendiri..hehheheh

first thing aku buat adalah tak bg cik soami tapau bekpest dah..konon nya nak buat makanan yg sehat unt diri sendiri n kuaga..dan ini la hasil nya
 sandwich sehat dr definasi seorng aku
 sehat sbb ada daun salad, tomato, mayo, cili sos n potongan nugget (sehat ke?)
kentang n nugget tu unt hero2...sandwich sehat tu aku pun ya

hehehhehe..esok nak grg bihun sehat pulak...

Dyea Irdina:- siap bg pesanan penaja kat cik soami..no more KFC,pizza, MCD, pepehal tunggu aku lepas bersalin dulu baru pulun makan sedap2 lagi k.

Tuesday, March 29, 2011

arghhhhhhhhh nikmatnya!!!!!!!!!!!!

nikmat tak terkata...

*

*

*

ni dia Air batu cendol free..pemberian jiran aku unt aku...hehehhehe
 disaat negeri2 di pantai timur kehujanan..kat johor ni kepanasan yg teramat la plaks..tu yg aku mengidam nak makan Air batu cendol la, air batu campur la, laici kang la..tiba2 ada sorng jiran yg prihatin mai antar air batu cendol ngan durian unt ibu mengandung ni

bukan sikit dibaginya tp cam nak suh 10 orng mkn..puas aku minum aku sedut aku mkn isi2nya..tp ttp tak abis..terpaksa simpan lam peti ice..tp tau je la Air batu cendol ni bila dah tak de icenya kureng la skit kan.

Monday, March 28, 2011

peti ku luas terbuka

peti besi ku luas terbuka...

tipu jewwwwwww..mn aku ada peti besi...aku tak la banyak duit sampai kn simpan peti besi kat umah ni.

ni cerita peti sejuk umah aku...

alkisahnya

bulan lepas peti tu over cool..sampai sayur kat dlm peti tu pun leh beku..

tp bulan ni plak pintunya tak leh tutup..asal tutup terbuka balik

mula2 aku sendal ngan kusi
 tp 2-3 ari je ok

pas tu cik soami letak kunci kat pintu peti tu..

hehehheh canggih tak otak cik soami aku..


peti ni banyak kenangannya dlm idup kami

sudah 6 tahun berkhidmat unt kami sekuarga..benda pertama yg kami beli selepas bergelar suami isteri 6 taun lepas

lepas kawin trus duk umah sewa..yg ada kat umah tu cuma tv n tilam je..hehehhe tp kata cik soami pepehal dapur kena complete dulu..maka barang pertama kami beli adalah peti tersebut n kabinet dapur...sbb tu aku syng peti ni...

harap2 ada jln penyelesaian bg permasalahan ni..klu boley tak nak la beli yg lain..selagi masih berfungsi biar la peti ni trus bersama kami

Sunday, March 27, 2011

Aiskrim malaysia

zaman kecik2 dulu ni la yg termampu unt aku pulun ari2.harganya 10 sen je...
 bila besar aku ingat aku tak kan jumpa lagi eskim ni..ye la zaman berubah aku agak budak zaman skrng tak pandang eskim ni tp rupanya wujud lagi
ni jiran aku yg jual arga dah jd 20 sen satu..tp murah lagi la kiranya kan...tiap petang mesti aku bg 60sen kat hero aku suh p beli 3 batang eskim ni..satu unt aku, satu unt adam n satu unt ice...nyum nyum

Saturday, March 26, 2011

mimpi..kata mat saleh dreaming..tapikan...

tapikannnnnnnnnnnn....sejak mengandung ni aku selalu mimpi pasal ular, buaya , ikan dan air

kenapa ek?

aku mimpi 
ular tedung,
 ular sawa
buaya
ikan 
 ting tong dibuatnya,,,dulu rasanya cam tak de lak nak mimpi binatang2 ni sema..tp sekarng selalu sgt mimpi.

Friday, March 25, 2011

Today is my Soul birthday

Tak ada adiah tak de pepe unt cik soami tersayang yg ada hanya doa unt kesihatan dah kebahagian yg berpanjangan..

tp semlam sempat membaking sambil dibantu (kacau la yg banyak) oleh hero2

tadaaaaaaaaaaaa..



(besday man nampak tgn je...bg pluang kat hero je jd glamer..huhuhu)

boleh la kan..dibakar dan dideko dgn penuh rasa syng dan cinta dari seorng isteri unt seorng suami

moist choc. cake yg dlm nya aku lapis dgn coklat Ganache dan butterkrim yg aku campur dgn coklat cair

dah 2 ari ni kat johor cuaca panas membara..aku pun dah pening2..so tak le selesa nak mengadap lappy ni lelama..chowwwwwwwww

Thursday, March 24, 2011

pemancing paling voque di abad ini

klu gini la gaya seorng pemancing agak korng la brp ramai ikan yg berjaya aku pancing?



 inikah hasilnya?

hahahha jawapanya tak dapat sekor ponnnnnnnnn

lokasi ni kat sungai manir kuala trg..asalnya g baiki kereta kat umah kawan sementara tunggu keta siap g la pasang joran dgn harapan leh uat lauk tghri..tp harapan tinggal harapan..huhuhu maybe ikan tu takut nanti aku bau ikan sbb tu dorng tak mkn umpan aku

Wednesday, March 23, 2011

Karipap Durian karipap mangga

Ptg semalam layan AFC (astro 703) 

adalah satu rancangan singapore dia tunjuk pasal karipap berintikan kastad durian n juga mangga


terlio aku tgk..yg mangga leh tolak tepi lagi tp yg durian tu tak tahan aku nengok

mmg boleh aja kirim kat kawan2 yg slalu masuk singapore tp.......................
*
*
yg membuatnya orng cina..so how!!!!! 

Tuesday, March 22, 2011

Bila sakit 'M' menyerang..dokto! bomoh! tok batin! sinsei! semua tak leh bantu

Anakda sulung ku Muhammad Amrul adam sudah malas nak ke sekolah..penyakit 'M' sudah menjelma..baru awal taun nak oiiiiiii...bukan sikit2 yuran papa ko bayar nak oiiiiii...klu sekolah tu pree mmg mama bg green light je unt ko truskan penyakit 'M' tu..

semalam terpaksa la aku men saiko hero  aku ni..bermula dari hukuman 

1.tak bley tgk tv...dia ilex jer...
2.tak bley kuo umah main ngan kawan2...dia cool je

ish klu budak lain mesti dah tension kan ngan hukuman ni tapi anak aku ilex lagi so aku bg kata terakhir

'adam esok klu tak p sekolah jugak mama bagi adam pakai baju koyak pas tu letak adam kat luo umah, nanti lapar cr makanan dlm tong sampah sbb orng tak sekolah dia tak de duit unt beli baju n makan sedap2'

dia leh jawap lagi..

'tp ma adam mn ada baju yg koyak2'

mlm tu plak ada seisi konseling antara bapak n anak..tp aku tak tau la apa detailsnya sbb dorng borak2 dlm bilik..

hari ni pagi2 lagi aku promise nak belikan beg sekolah baru unt adam..semoga semangat dia unt p sek. akan membara balik...



rajin2 p sekolah pas ni k adam....kan ke adam nak jd doktor..so mana leh ada penyakit "M" ni

Monday, March 21, 2011

tabiat mengandung kali ni yg tah pepe

kali ni aku ngandung ada ke tabiat aku tgk orng menari..hehehhe mmg buang tabiat..


so you think you can dance----pantang kot astro 701 ada mesti aku terconggok depan tv biar pun yg ulangan pun aku ttp tgk
sambil berangan bb aku nanti kuo cam muka courtney Galiano..

cik soami lak tgk aku giler tgk tarian ni maka dibelinya cd citer 

step up3

street dance 3d

LXD

burlesqeu

hehehhehe..aku layanzzz je..tp plng banyak aku layan citer step up 3 la..kebabom aksi dorng menari.

mcm2 kan perangai ibu mengandung ni..masa ngandung hero no 1 n 2 aku tak layan semua ni aku layan CSI, House, Prison break je..tp ngandung kali ni tak leh tgk semua citer tu..nak2 part berdarah2 ni.

korank lak camner? mesti mcm2 gak cam aku ni kan?.

Sunday, March 20, 2011

Wah!!! ramainya berkunjung ke umah Cik Puan Dyea..ada apa ek?

agak2 korang berapa ramai yg mai umah aku ni...agak2 brp kilo gula abis unt buat air bg meraikan tetamu2 aku ni..

cepat la teka berapa orng yg mai umah aku ni? hehhehe

*
*

*

ni la dalang disebalik hal ni

muhammad amrul adam yg tak de kije..di susunnya semua selipar yg ada kat umah aku ni depan pintu umah sampai jiran2 tertanya2 knp ramai sgt orng mai umah aku..

korank klu nak perkhidmatan menyusun selipar n kasut leh la suh hero aku ni..hehehhe

Saturday, March 19, 2011

sudah 7 bulan mencari kurma

setiap kali mengandung makanan wajib yg aku amalkan ialah 7 biji kismis dan sebiji kurma setiap ari (disertai selawat 7 kali) dari kandungan masuk bulan ke 3 hingga saat melahirkan. 


Alhamdullilah baby yg keluar bersih dan kulit pun cantik..(selalu tgk dlm tv mesti time bb kuo ada darah, tak tau la tv yg tipu ke atau pun betul macam tu)

tp mengandung kali ni..aku tak pasti knp tak de rezki anak dlm kandungan ni kot..aku hanya jumpa kismis je..blk kg ari tu adik aku kata kat mydin ada..so aku p sana tak de jugak..p kedai pasar payang plak boleh terlupa nak cari sbb ari tu pergi reramai ngan anak buah jd tak sempat nak pk apa..pk nak kejar anak buah takut ilang je..

ni minggu depan dah nak masuk 8 bulan..kena buat kerahan tenaga la cari buah kurma ni..sbb rasa tak lengkap n tak adil lak unt bb dlm perut ni..hehehehhe


Dyea Irdina:- sentiasa ingin memberikan yg tebaik unt yg tersayng dan tercinta

Tuah!! hang mmg tak bertuah

Tak denya aku nak main gores dan menang unt hadiah cabutan bertuah ni

TUAH yg aku maksudkan ari ni pasal kami berdua suami isteri yg tak pernah bertuah menang cabutan bertuah time Annual Dinner company...hahahhahha

mlm td cik soami ada annual dinner..pun tak naik no cabutan bertuah..zaman aku kerja dlu pun camgitu asal ada annual dinner mesti aku tak pernah dapat adiah cabutan bertuah..terbeliak je mata tgk kawan2 semua dapat hadiah cabutan bertuah tp aku sorng2 je tak de pepe..adakah aku tak bertuah?

Dyea irdina:-walaupun tak bertuah dlm cabutan bertuah tp aku bersyukur sbb banyak perkara diluar jangkaan dikurniakan Allah unt kami sekeluarga.

Friday, March 18, 2011

Kek Coklat cream cheese

Ari ni terasa rajin nak baking so..cek stock kat dapur ada plak brng2 yg diperlukan, maka setelah sekian lama aku perap resepi yg aku amik dr blog SINAR KEHIDUPAN ni..
*
*
taddaaaaaaaaaa

 ni masa lom bakar lagi...dah menarik tertarik kan...hehe
 ni la selepas masak..
 rajin la plak nak jugak pakai kan make up bio pun skit2

ni la rupa dalamannya

so dah tgk kan!!! klu agak2 terlio leh la amik resepi ni kat blog sinar kehidupan tu...hehhee..rasa kek ni sedap tau ada rasa coklat rasa cream cheese dan lembut sesangat..sampai kan aku terpaksa sembunyikan kek ni kat satu tmpt resia takut nanti abis tak sempat cik soami nak rasa.
*
*
opsss
Alang2 dah masuk ent3 kek ni nak tambah lagi...ni minggu lelepas nya project..resepi kutip dari blog SURI SOLEHAH 
 Red VElvet Cup Cake
ni plak Strw.choc. Cup Cake

pagi , tghri, ptng, siang, malam, nak tido pun aku duk membedal lagi sbb mkn ni tak muak..almaklum la topping dia pakai cream cheese tu yg mabeles tu

Thursday, March 17, 2011

tu la sapa suh magrib2 tak reti balik umah..kan kak limah dah ikut balik!!!

Salam bahagia...


alhamdullilah kami selamat kembali ke Johor semlam selepas seminggu berjimba-jimba di Kg.


masa kat kg dalam seminggu tu ada satu ari je matahari kuo ari lain hujan tak benti..jd dapat la bawak hero2 g pantai main pasir, nak mandi tak dapet sbb ombak teramat la besar.


asyik sgt layan hero2 n sepupu sepapat dia main pasir kul 7 suku baru kami balik umah


dan hasilnya malam tu anak2 tak lena tido..dan yg paling best tiba2 aku dengar cik soami ketawa bila aku buka mata tgk2 cik soami dah duk kat birai katil sambil mata dia tajam duk tgk kat aku..takut gak aku masa tu..tp sbb mengantuk aku tutup mata balik..


esoknya aku tanya cik soami dia kata mlm td mcm2 ganguan yg datang dia dah baca macam2 tp asal pejam mata je ada je mimpi2 yg tak best.

Sunday, March 13, 2011

TSunami di JEpun tp yg sentapnya adalah AKU di sini

ISh tergezut aku dngr kabar pasal tsunami ni...almaklum la duk kat kg so masa aku bukan depan lappy..semalam aku duk berborak ngan nenek cik soami aku so lappy ni lansung aku tak on...jdny aku tak tau pun psl tsunami tu..

ptng smlm sbgmn direncanakan lps asar aku n family on the way la nak p pantai mkn sotong grg n ABC..tp nasib abg aku call bg tau tsunami mlnda jepun so orng ramai dinasihatkan tidak menghampiri kaw pantai..maka

Sentap la aku.....sbb tak dpt mkn sotong grg n ABC
Sentap la hero2 aku....sbb tak leh main pasir pantai
Sentap la cik soami aku....sbb tak dpt penuhi permintaan ank bini dia

tp demi keselamatan kami semua tak pe la aku rela....

Dyea Irdina:-Semoga Allah selamatkan bumi malisia dr sbrng malapetaka..amin

Friday, March 11, 2011

ibu ayam anak ayam..ayam! ayam!

ini bukan cerita ayam2 belakang lorong..tp citer hero2 aku yg mcm tak pernah tgk ayam..

kami smp TRG dlm kul 1 pg. kuo keta pertanyaan pertama dorang 'ayam mn ma'

pagi2 bgn trus dorng keluo umah mengejar ayam..cian ayam tu lari tak cukup tanah..aku rasa lain kali balik ayam mesti awal2 dah sembunyik..sbb tak larat nak jogathon ngan hero2 aku

Thursday, March 10, 2011

happy mood but sedikit sedey..hukhukhuk

Yes i am happy sbb ari ni nak balik kg...hohohoho balik kgggggggggggg..hohohoho blk kggg ati girang..sema barang2 dah standby tunggu cik soami je blk dr kerja..

tp dlm gembira aku sob!sob!sob!

td tgk klip video 'AWAN NANO' hafiz AF. sedey ooo pergorbanan dan kesabaran seorng ayah terhadap anak..bg aku yg dah tak de ayah mmg cukup trasa tgk klip video tu sbb aku tau semasa hayat ayah mmg banyak   perkara yg aku rasa betul tp tak betul bg ayah..tp kenyataannya ayah yg betul..biasa la nafsu muda masa tu..tau nak enjoy ngan hidup kita je tanpa amik kira pendapat orng tua.


Dyea irdina:-hargai la apa yg masih ada dihadapan mata kita

Wednesday, March 9, 2011

Kenapa mesti SOLD OUT?????

Akhirnya aku dah jumpa adiah yg nak diberi pada besday boy 25th ni...tu pun sbb cik soami ada berbunyi dia punya spek itam dah nak patah..maka aku pun jumpa la




Chantekkk kan!!!! 

tp sayang 40 ribu kali sayang


why!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


aku dah la klu nak kuo soping kat mall dah tak brp nak boleh sbb nak bwk perut yg boyot dan 2 hero yg tak reti diam..klu bawak cik soami dah tak suprise..

so jawapnya kn pk benda lain la yg aku boleh cekau melalui internet ni..tp apa ek?

Dyea Irdina:-hari2 penting orng2 yg penting dlm idup aku adalah penting unt aku
There was an error in this gadget