Followers

Friday, July 29, 2011

aku rindu tok chik

salam jumaat..penghulu segala ari..

mlm td selepas isyak aku baca yassin...1 jam baru habis baca..kenapa?

sbb setiap patah yg aku baca air mata aku menitik nitik..tersedu sedan aku baca yassin malam td..tak pernah aku jd mcm ni..sambil baca sambil teringgat saat-saat akhir tok chik lepas tu saat dia dimandikan saat aku cium mayatnya yg dah dikafankan..saat aku melihat keranda dinaikkan atas van unt dibawa ke kubur..

akhirnya tok chik ke tanah perkuburan yg dia tak pernah jejak sejak 6 tahun lepas..lepas atuk aku meninggal tok chik tak pernah jejak kaki ke tanah perkuburan tu sbb dia still sedih dgn kematian atuk aku..

abis baca yassin kesedihan dan ingatan tu trus bermain sampai aku tak boleh tido..air mata trus menitik nitik..

teringat segala kenangan

masa kecik aku duduk dgn dia..aku lah satu2nya cucu yg merasa air tgn tok chik..sbb tok chik tak masak unt sebarangan orng kot..hehehhe...teringat lepat pisang tok chik..keropok lekor tok chik..nasi goreng tok chik..kat dapur rumah tok chik jugak la aku curi2 belajar masak..masa tu aku dlm darjah 2 camtu la...aku buat nasi goreng, buat cucur...seronok sgt masa tu..sbb tok chik n atuk aku pagi2 dah kuo menjaja sayur jadinya aku merdeka la masa tu boleh buat apa saja...
siang ari aku terpaksa balik umah mak aku sbb tok chik tak leh jaga..ye la sibuk cari rezki..bila mlm je klu tok chik tak datang amik aku akan mengamuk..klu tak de orng nak anta aku p umah tok chik aku rela pergi sendiri dalam gelap pun aku redah (jarak umah aku n umah tok cik dalam 500 meter)

terlalu banyak kenangan antara aku tok chik n atuk aku...aku rasa disayangi sbb aku sorng je ada ngan dorng..klu kat umah adik beradik ada 6 orng..mak ayah aku tak sempat nak bg perhatian..abis2 bergaduh ngan abg n akak aku..sbb tu aku suka jd anak tok chik..

Ya Allah semoga roh tok chik tenang disana...tempatkan dia bersama orng 2 yg beriman..semoga tok chik menjadi bidadari untuk atuk aku yg telah pergi dahulu sblm tok chik...

aku rindu.......................................

Sunday, July 24, 2011

sayangkah anda padanya


jika sayang jawap la panggilan 5 waktu sehari dr nya

Saturday, July 23, 2011

Dapur sudah bertukar tangan

KEjap je masa berlalu akirnya dah abis pantang..dan ini bermakna..dapur itu menjadi milik ku kembali..huhuhu syahdu betul..

masakan pertama selepas servis bertukar tgn
gulai udang

sakan budak berdua tu makan..cik soami pun mkn bertambah2..almaklum la lama tak rasa masakan chef utama.heheeheh..pepepun aku mmg suka masak sbb ada orng suka makan..

Saturday, July 16, 2011

satu kehilangan yg terindah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Pada 4 hari lepas iaitu Tanggal 13hb...aku telah kehilangan seseorng yg yg aku syng..

sedekahkanlah AL-FATIHAH unt nenda ku FATIMAH BIN ALI

tp aku redha dan aku rasa detik2 kematian yg aku alami adalah satu detik yg indah sbb aku sempat bg nenek minum susu (nenek hanya mampu minum susu yg dialirkan melalui tiub shj), menukarkan lampin pakaibuang nya, menyikat rambutnya, membasahkan tubuh dan bibirnya...sesuatu yg dulu aku tak dapat buat semasa saat akhir hidup arwah abah dan atuk aku..

sesungguhnya tuhan lebih meyanyangi dia...2 hari sebelum kematiannya sesampainya aku ke kg nenek sudah tidak mampu membuka matanya..seperti orng koma nenek terbaring tidak sedarkan diri..
pukul 3.30am 13/6/2011 nur dyea irdina sudah bgn seperti tahu moyangnya akan pergi..disebabkan pukul 4am waktu unt memberi nenek susunya (setiap 4 jam susu trsebut harus diberikan if not tubuh nya akan menjadi panas) maka aku trus bgn dan Dyea aku letakkan disebelah neneknya..dia tak menangis malah menunggu aku habiskan kerja2 aku..selesai bagi susu unt nenek baru Dyea tidur..aku dan mak still berjaga sbb masa tu kedengaran nenek bernafas dgn kuat..selepas subuh aku kejutkan seisi rumah unt baca yassin krn  nampak macam nenek dah nazak..tak sempat bacaan yassin dihabiskan nenek telah pergi...Alhamdullilah nenek pergi dgn tenang malahan dia membuka matanya buat terakhir kalinya sebelum nafas terakhirnya.

segala urusan pengebumian berjalan lancar sebelum zohor jenazah nenek telah selamat di kebumikan..Alhamdullilah segalanya lancar..malahan aku sempat menolong orng memandikan nenek..saat menkafankan aja aku tak sempat sbb Dyea menangis masa tu..tp aku rasa puashati sesangat sbb walaupun sedikit dan sekejap sahaja aku sempat berbuat sesuatu unt nenek.

klu korng nak tau aku kecik2 dulu mmg anak nenek..aku tinggal ngan dia n atuk aku sampai aku darjah 6. sbb tu bila tau dia kena stroke n k hospital aku menangis cam nak banjir umah aku..nasib baik keputusan unt trus blk ke kg unt menjegguk nenek adalah keputusan yg tepat sbb ini la kali terakhir aku dapat melihat nenek.

sesungguhnya seorng hamba ilahi telah selamat bersemadi dgn tnang dan aman..macamana kita yg masih idup ni nanti ek? bagaimanakah cara kematian kita? adakah orng 2 kesayangan kita disisi? adakah segalanya dipermudahkan olehnya? ....

Tuesday, July 12, 2011

Doakan KEsejahteraannya

baru nak mengaktifkan diri berblog..tiba tiba

kami dikabarkan dgn berita nenek kena stroke..berdesup kami balik ke kg

so nak update tak dapet la..

maybe blog ni akan senyap seketika lagi

doakan ya kawan2 unt kesejahteraan nenek saya...tpp jika umujrnya x panjang aku dah meredhakannya...sbb sedih sgt tgk keadaan nenek aku yg seperti orng koma..

k la nanti aku update..bye

Sunday, July 10, 2011

LAMA BONAR TAK HAPDATE

3 sebab munasabat aku lama tak hapdate blog ni

1.selalu lena tunggu turn ngan hero2..biasa la dorng layan games
2.baby kejap tido kejap bangun..campur nak buat kerja umah lagi..
3.aku dah tak mampu nak berjaga mlm lg unt update blog..asal leh tido aku balun tido..paham2 je la orng beranak kecik

keh ari ni kita citer pasal baking pojet la dulu

sempat lagi buat roti..resepi ni aku amik dari BLOG KAK NORA..

 ni rupa adunan yg dah naik
 ni yng dah dibulatkan dan disusun 
 ni rupanya bila susunan roti tadi naik
 dah masak dah...camner ada rupa kedai tak?
ni la rupa dalaman roti ku ek...makan lak cicah kastad durian...besttttttttttttttttttttt
There was an error in this gadget