Followers

Thursday, April 15, 2010

MoLaR PregNency VS BeTa HCG

LAst 2 month aku terpaksa mengugurkan kandungan aku kerana tiada denyutan jantung (tak de rezki) selesai prosedure DNC cik dokto sahkan yg aku mengandung anggur (molar pregnency) n the result menyebabkan aku terpaksa derma darah unt di uji kandungan beta HCGnya..2 minggu selepas nya aku telah menerima result yg agak mendukacitakan, kandungan beta HCG aku 43,973, menurut apa yg aku surf kat internet manusia normal (yg tak mengandung) hanya below 5 kandungan beta HCG dlm tubuh. so masa tu aku rasa mcm aku ni alien la plak...lagi pun aku cam seriau bila nurse bg tau klu hormon ni tak turun aku akan kena KIMO!!!!!!! nauzubillah..efefct from this situation aku bley mendapat molar pregnency ni lagi or kanser...so terpaksa la serah diri ke hospital setiap 2 minggu unt di monitor...alhamdullilah dua minggu selepas kandungan beta HCG ni telah turun ke 125 sahaja n dua minggu selepasnya turun lagi ke 14.5 sahaja...tp aku still kena ke hospital lagi 2 minggu unt sedekah darah lagi unt diuji sehingga la ianya mencapai below 5...so sedikit information yg boleh aku kongsi kerana mungkin ramai tak tahu pasal masalah2 semasa mengandung ni...ini hidup sebagai wanita banyak dugaannya..nasib baik la cik abg sentiasa teguh disisi..klu tak mesti serabut kepala hotak aku nak pk pasal semua ni

2 comments:

miemiey said...

cik idah kmi pun simpati dengan apa yang cik idah alami..ketika saat itu kmi kecewa tak dapat disisi cik idah kerana sbb2 yg sukar kmi jelaskan...
moga allah beri kesihatan yg baik buat idah..dan harap2 di jauhkan penyakit2 yg tidak memudaratkan...
moga adik ipar kmi tu selalu membahgiakan idah...setiap kejadiaan ada hikmah tersembunyi...yg pasti allah hanya menduga ketakwaan dan kesabaran kita...

dyea irdina said...

ye betul tu semua dugaan dr tuhan supaya kita lebih mengigatinya...

There was an error in this gadget