Followers

Thursday, December 2, 2010

KiNi Ku MiLiKMu...

Berhenti kerja...mula2 mmg pk panjang jugak sbb mcm2 nak kena Pk, rasa rendah diri dgn kawan2 pun ada..ye la kita tak kerja dorng kerja best2...hahhaha tp tu semua adalah pemikiran bodoh yg dtng semasa awal2 keputusan terindah ini dibuat...

Kalau dulu bgn pagi tengah mandi Adam dan Ice dah menangis2 dah depan pintu toilet..nak suh dukung la, nak suh tido tepi dia la..klu Adam lak ari sekolah dia nak aku siapkan dia pergi sekolah n hantar dia pergi sekolah..tp mn boleh sayang mama masuk kerja kul 8 adam sekolah 8.30...yg aku mampu hanya pergi kerja dlm perasaan serba salah dan selebihnya maid aku yg uruskan...



Balik kerja maid aku akan cerita perkembangan budak dua orng ni...makan minum dorng pun aku takde tanya sbb aku tau aku sampai umah kul 6 tu dorng dah siap mkn ..perasaan bersalah sekali lagi menjelma...anak aku mandi orng mandi kan, mkn orng lain suapkan, ke sekolah orng lain anta n ambik, tido siang pun  tah2 tido berpelukan ngan maid aku...aku hanya menjadi mama kepada Adam N ice pada waktu tido mlm...tido sambil peluk budak2 ni...what my function as a mama? just melahirkan dan tidor mlm dgn mereka....ari minggu plak aku suka buat hal aku..tgk tv n baca buku...budak2 ni maid aku jgk yg uruskan..

Buat suami juga tanggungjawap aku tak sempurna..masak sekadar yg ringkas saja..nasi n sejenis lauk...tu la yg aku sempat masak unt dia..klu maid aku masak mmg dia tak nak mkn..rasa bersalah lagi datang menghantui..isteri apalah aku ni..dah la pakai dia maid yg uruskan dr basuh ke gosok..aku hanya perlu jg mkn je tp tu pun aku tak sempat..dah la masa bersama terlalu kurang sbb dia kerja shif n aku normal..yg jd mangsa anak2 jugak..ada mak tader bapak ada bapak tak de mak...

Tapi sekarang semuanya dah berubah..aku temui kembali sinar kebahagian yg hampir aku tinggalkan..keputusan terbaik aku buat dlm hidup aku..sekarang buka mata pagi2 aku nampak budak 2 orng tu tersenyum..dah tak ada tangisan lagi..adakala aku terover sleep dorng bgn sendri bukak tv tgk karton..hari yg indah bermula dr senyuman ceria Adam n Ice...permata hati dan tanda cinta kami..

unt suami tercinta aku dah boleh masak completed set unt dia...ada nasi, lauk, sayur, sambal belacan...baru rasa aku ni memberi nilai unt diorng semua...jika aku masih bekerja mungkin segala apa yg aku buat dkt pejabat memberi nilai unt bos aku tp upahnya hanya lah gaji...tp bila melepaskan segala kemewahan dunia tersebut upah atas apa yg aku buat adalah lautan kebahagian dan kasih sayang dari anak2 dan suami tercinta.


pada usia anak aku 4 dan 2 tahun ni..perkembangan membesar mereka amatlah bernilai bila semua itu berlaku depan mata aku sendiri..aku bangga menjadi seorng surirumah..aku bangga tgk perkembangan anak2 yg sentiasa melakukan perkara baru di luar jangkaan..

berada dirumah membuat rutin harian yg sama...dlu selalu kita terpk mak kita tak bosan ke buat semua tu? tp aku tau jawapannya sekarng...jika dibuat dgn iklas dan penuh kasih syng unt orng yg kita sayangi semua itu menjadi rutin yg menyeronokkan...terutama bila anak2 n suami yg tak pernah berat tulang nak membantu sama...walaupun anak aku semua lelaki tp dorng suka duduk didapur dgn aku..suka tolong yg simple2 yg dorng boleh buat...klu basuh baju dorng akan tunggu nak hulur baju satu2 unt aku jemur..bila lipat baju sorng akn tulun angkat baju yg dah lipat ke tempat simpan baju..walaupun lepas tu aku kena lipat balik sbb dah tak berupa..tp tak pe aku suka...aku suka anak2 aku tulun aku...part aku paling suka bila aku buat kuih or kek kat dapur lg dorng nak tulun sbb nak main tepung sama..mmg hancur la dapur aku lepas tu..tp aku seronok dgn semua ni..walaupun lepas tu letih nak mengemas..

kesimpulannya aku seronok menjadi seorng surirumah..Abg, Adam, Ice...kini ku milikmu...no more pergi kerja, no more marah2 sbb stress kat tmpt kerja, no more masa yg tak cukup unat korang...


Unt kawan2 diluar sana seandainya suami korang mampu aku rasa cuba la try jd mcm aku...hehhehe..ala tak kerja pun otak kita berkembang jugak sbb kat umah pun ada internet...(ramai orng ingt suriumah otak tak berkembang n tau buat kerja umah je)...aku sudah temui kebahagian hakiki yg aku doakan sampai bila2 berterusan..Amin syukur pada mu ya ALLAH..

2 comments:

LYaFRINA said...

nak jd suri rmh..
tp... kena tggu baject ckp....
bestkn dpt tgk ank mbesar depan mata..

Mi3Ji3 said...

199% abg agreed dgn apa yg kt perolehi skrg...alhamdulillah keberkatan ni adalah dr NYA.
TQ ALLAH...i love u all.

There was an error in this gadget