Followers

Thursday, December 30, 2010

Kenangan masa lalu unt kehidupan masa depan...

PTPTN...nama yg sinonim unt semua org yg pernah melanjutkan pelajaran...korng dah bayar dah? hehehhe ramai tak bayar lagi kan...sendiri mau ingat la ek...

Alhamdullilah aku bukan lah salah seorng peminjam PTPTN ni...bukan sbb abah aku jutawan or kaya gila tp di sebabkan abah aku adalah seorng yg bervisi tinggi...hehehehe masa kecik aku selalu ingt abah kedekut dgn anak sendiri..aku selalu negatif unt segala apa yg dibuat oleh abah (arwah).

sekarang aku mampu ketawa..aku mampu duduk tanpa perlu pk nak bayar loans belajar! nak bayar ptptn! nak bayar MARA! semuanya kerana abah..

insyaallah lepas ni aku akan praktikkan cara abah ni unt anak2 aku pulak..korng pun boleh jugak try...caranya camgini..sejak kami 7 beradik kecik lagi ayah dah bukakan akaun unt kitaorng semua...semua duit raya ke duit orng bagi ke kena masukkan dlm akaun tu...walaupun dlm ati geram betul sbb duit depan mata tp tak leh guna unt beli apa yg kita suka tp kena simpan kat bank...lepas tu bila dah sekolah abah akn bg some amount unt seminggu trus...so kita orng kn budget la brp unt mkn, brp unt beli gula2 n berapa nak kn simpan sbb setiap akhir bulan abah akan collect semua duit simpanan kitaorng unt di simpan dlm bank..setiap orng kena ada lebih dr RM5 hengget klu tak cukup siap la ko.............nanti abah akan top up sikit unt anak2 sebelum masukkan dlm bank ye la nak simpan 5 henggit tak padan la plak kan nak g bank...

So the result is bila aku besar n nak sambung study aku dah ada simpanan yg cukup dlm akaun..tak payah nak buat pinjaman..lagi pun aku belajar kat UITM je asrama free, mkn free..satu semester yuran tak sampai seribu..cuma perlu duit unt beli buku n beli extra kehendak..heehehe..so aku akan guna duit dr akaun tu or adakala abah akan support...

Effect drp asuhan abah ni mmg terlalu bagus unt aku..

1. aku ni boleh dikategorikan sebagai seorng yg penjimat..klu ada duit lebih semua aku nak simpan dlm bank...

2. aku tak pernah rambang mata tgk barng2 kat shopping mall hatta ada sale 90% pun aku bukan la salah seorng yg beratur kat situ..

3. Aku jd bendahari n penasihat unt cik soami dlm apa jua brng nak dibeli

4. semua barang aku beli cash (kecuali umah n keta je)

5. Aku terlalu berkira dgn benda yg melibatkan interest (elak,elak,elak)

6. Alhamdullilah keewangan kami teratur dan tak pernah pening pasal utang...thanks a lot tu cik soami sbb sudi dengar pandangan2 isterimu ini..

So sekarang ni aku jugak dah buka akaun  unt anak2 aku..duit raya, yg orng bagi or apa2 duit yg dorng ada semua aku campak dlm akaun tu..nanti dorng sekolah aku akan praktik cam yg abah ajar kami dulu..semoga apa yg aku buat ni akan mendidik anak2 aku supaya pandai berjimat n tau betapa susahnya nak dapat duit tu..

Dulu2 kenapa aku tak amik PTPTN? satu nya sbb bila aku tgk budget unt 1 semester aku rasa aku leh tanggung semua tu dgn pertolongan abah dan duit dlm akaun yg aku ada tu...lagi pun aku tgk kawan2 yg amik PTPTN ni majority belanjakan duit tu tah unt apa2..gajet2 yg memahail..Hp canggih...lappy chantik2..berbaloi ke? kita kena musabahah diri..klu dah student buat cara student nak memewah nanti pas kije ha beli la benda2 mahal mn yg korng nak...

So bebelan aku ari ni adalah unt ucapkan TQVM to abah sbb buat idup aku sempurna dgn didikan abah masa lampau..walaupun abah dah takde..tak dapat melihat kejayaan aku ari ni tp abah tinggalkan ilmu yg amat berharga unt kami semua..abah ampunkan dosa2 ku...aku tau dulu aku la anak yg paling kuat memprotes yg suka bergaduh ngan abah..aku kuat dan sempurna dlm hidup ari ni semua kerana abah..

Korang yg masih ada abah lagi..hormati lah mereka, dengar la nasihat mereka dan buat la mereka bangga dgn korang..Al- Fatihah unt En Gharak@ Razak Bin Jusoh....(menninggalkan kami pada 1/6/2006).

1 comment:

Hana Faza-same person said...

alhamdulillah, rezeki punya abah yg bijak mengatur kewangan..

hana pun sykur tiada tanggungan ptptn, sejak Form 3 smpai Master dpt biasiswa:P

semoga Allah memelihara kita sekeluarga dari menanggung beban begitu di masa depan..

There was an error in this gadget