Followers

Monday, October 12, 2009

Cerita Raya


Cerita tentang raya...aku pernah merasa raya di Terengganu, kelompo and johor baharu....zaman kecik -kecik hingga habis sekolah beraya kat kampung halaman negeri terengganu..zaman kecik kecik seronok gila raya sebab nak kumpul duit raya lepas tu pakat banding2 dengan kawan2 sapa dapat banyak...ingat lagi siap sanggup nak teman kawan2 pergi beraya umah wakil rakyat kat kampung sbb nak collect duit raya lagi...padahal sebelum tu dah p..masa tu lima posen je tp kira dah banyak la tu..klu arwah abah dia akan bagi RM5 inggit...bestnya masa tu rasa dunia ana yang empunya..tapi duit raya tak bley lanjer sema abah suh simpan dalam bank..jadi sempat pegang dan cium je la duit tu...cerita pasal makan mmg meriah la makan2 di pagi raya..yg bestnya pagi raya jiran2 pakat anto masakan special diorng kat umah kita pun berbalas hantaran la..pagi raya meja penuh dengan makanan,,,nasi dagang, nasi minyak mesti jadi kewajipan..mak plak biasa buat rendang je sbb lemang orng bagi, ketupat orng bagi,,raya kedua baru buat nasi minyak...tapi klu kat terengganu ni raya nya paling lama 5 ari je (area aku la...daerah lain x tau la) abis 5 ari abis la raya..kat sini open house x menjadi amalan lagi..kira raya pertama hingga 5 tu kita pulun la g beraya sakan lepas tu dah macam ari2 biasa je...klu kat Kl plak aku merasa raya lepas balik dr kampung la tapi cam biasa la ada jemputan open house tiap ari minggu mesti fully booking masa lunch pun ada jugakjemputan open house,,so beramai ramai la ngan office mate g open house...kiranya raya kat kl raya makan2 je ..taun ni kali ke 2 aku beraya kat johor la plak selepas berhijrah dari kl ke johor,,taun lepas beraya lebih sebulan...abis syawal pun ada open house lagi tapi yang special kat johor ni ada marhaban..taun lepas aku ketinggalan sbb hubby kerja malam jadi x bley joint tapi taun ni merasa la...best betul satu taman jalan dari satu rumah ke rumah lain sambil marhaban di setiap rumah...lepas golongan lelaki kuo turn kami kaum hawa plak masuk setiap umah untuk beraya...jadi taun ni 40biji umah (-+) kami beraya dalam satu malam...bukan nak makan kuih sgt tapi masing2 sibuk nak tengok susun atur umah2 jiran yg mmg klu ari biasa x dak peluang nak bertandang almaklum la semua busy dengan urusan masing2..tapi meriah dan bermakna la raya taun ni..selain tu suo2 pun dah sendat sbb mkn je sepanjang masa di bulan syawal ni...ingat nak amik video orng marhaban ni tapi cari2 kamera x jumpa so no visual no picture....taun depan la klu dapat....salam syawal untuk semua....

1 comment:

miemiey said...

wahhh..rajinnyee menaip..kiranye seme dah rasalah suasana raya kat tpat org..kite gak x tahu cane lah raya kt tpt lain slain dari negeri sdiri..huhuhu

There was an error in this gadget